Θέλετε καλοκαίρι; Θα το βρείτε στη Βόρεια Ευρώπη

Θέλετε καλοκαίρι; Θα το βρείτε στη Βόρεια Ευρώπη

 

του Σάκη Αρναούτογλου

 

Ο πολύ άστατος καιρός των τελευταίων ημερών δεν είναι “προνόμιο” μόνο της χώρας μας αλλά και ολόκληρης της κεντρικής και νότιας Ευρώπης.

Ο χάρτης δείχνει με λεπτομέρεια τη θερμική ανωμαλία που επικράτησε το τελευταίο χρονικό διάστημα και πιο συγκεκριμένα μεταξύ 6 και 12 Ιουλίου. Συγκεκριμένα, στη Γαλλία,  στην ανατολική και βόρεια Ιβηρική χερσόνησο, στην Ιταλία, στα Βαλκάνια αλλά και στα δυτικά και βόρεια της χώρας μας, οι θερμοκρασίες το παραπάνω χρονικό διάστημα ήταν από  3 έως και 6 βαθμούς χαμηλότερες από το μέσο όρο.

Αντίθετα στα βορειότερα γεωγραφικά πλάτη, μεταξύ της Δανίας, της Πολωνίας, στις χώρες της Βαλτικής και την Σκανδιναβική Χερσόνησο η θερμοκρασία ήταν έως και 5 βαθμούς υψηλότερη από τον μέσο όρο.

Αιτία, η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων, που φέτος το καλοκαίρι είναι τέτοια ώστε ο αντικυκλώνας (υψηλό βαρομετρικό) που σχηματίστηκε πάνω από την Σκανδιναβία, σε συνδυασμό και με τις περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας που επικρατούν στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη,  να “εμποδίζει” τα βαρομετρικά χαμηλά από τον Ατλαντικό να διέρχονται βορειότερα, ενώ παράλληλα τα “αναγκάζει” να κινηθούν προς τα κεντρικά και νότια της Ευρώπης. Μια διάταξη που σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα δεν φαίνεται να αλλάζει ούτε και τις επόμενες ημέρες.

 

 

Πηγή φωτογραφίας NOAA

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ