Γιούνκερ, ο “εκλεκτός” του ευρωπαϊκού νότου;

Γιούνκερ, ο “εκλεκτός” του ευρωπαϊκού νότου;

Μεγάλες προσδοκίες, αλλά και κάποιες επιφυλάξεις προκαλεί για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου η εκλογή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν.

Παρά τις αντιδράσεις των ευρω-σκεπτικιστιών ο πρώην Πρόεδρος του Eurogroup και πρώην Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου εξελέγη με μεγάλη πλειοψηφία στο «τιμόνι» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχετική ψηφοφορία που έγινε την Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ είχε προηγηθεί αντίστοιχη απόφαση στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Για να εξασφαλίσει βέβαια την ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υποσχέθηκε πολλά σε πολλούς. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η εκλογή του δεν προσφέρει ευκαιρίες για την Ελλάδα, τονίζει ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος.

«Είναι ένας έμπειρος πολιτικός -έτσι τουλάχιστον όπως τον παρατηρώ εγώ- ο οποίος προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες, δηλαδή κάνει ανοίγματα στους ασθενέστερους, αλλά πειθαρχεί και στις υποδείξεις των ισχυρότερων. Νομίζω ότι αν είμαστε συνεπείς προς τις υποχρεώσεις μας, ο Γιούνκερ είναι ο άνθρωπος που θα μας δώσει κάποιες ευκαιρίες ή κάποια περιθώρια ελιγμών. Είναι υπέρ του Συμφώνου Σταθερότητας, είναι κατά του πρόσθετου δανεισμού, είναι υπέρ της πειθαρχίας, αλλά μπορούμε να πούμε ότι δεν θα μπει στον θεολογικό καυγά, δηλαδή είσαι υπέρ της πειθαρχίας ή είσαι υπέρ της ανάπτυξης» λέει ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle.

Ο νέος Πρόεδρος της Κομισιόν θέλει να διατηρήσει το «Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης» χωρίς να ακυρώσει τη φιλοσοφία της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά την ίδια στιγμή θέλει να εξαντλήσει τα «περιθώρια ευελιξίας» που ήδη προβλέπει το Σύμφωνο μετά την αναθεώρηση του 2005 και του 2011. Επιπλέον ζητεί τον «εκδημοκρατισμό» της τρόικας, λέγοντας μάλιστα ότι η επόμενη αποστολή της θα πρέπει να συνοδεύεται από μία «μελέτη κοινωνικών επιπτώσεων», καθώς και ένα «σχέδιο B΄» που θα εφαρμόζεται, όταν δεν επιβεβαιώνονται οι μακροοικονομικές προβλέψεις- κάτι που μπορεί να εκληφθεί και ως «σπόντα» κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Όλα αυτά είναι αντιφατικά μεταξύ τους, υποστηρίζει η Γκάμπι Τσίμερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. «Μας είπε ότι η τρόικα πρέπει να γίνει πιο δημοκρατική. Αυτό δεν μπορεί παρά να σημαίνει ότι θα αποχωρήσει το ΔΝΤ και θα έχουν μεγαλύτερη επιρροή τα εθνικά κοινοβούλια. Αλλά εμείς λέμε ότι δεν μπορείς να κάνεις πιο δημοκρατική την τρόικα. Δηλαδή από τη στιγμή που η ουσία της πολιτικής της είναι αντιδημοκρατική, δεν έχει νόημα να κάνεις το περιτύλιγμα δημοκρατικό».

Διάθεση συμβιβασμού και… χιούμορ

Όσοι έχουν επιφυλάξεις για τον Γιούνκερ, λένε ότι θα τον κρίνουν και από τα πρόσωπα που θα επιλέξει. Ο ίδιος δηλώνει ότι, αν και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αυτήν την εβδομάδα θα γίνει μία πρώτη συζήτηση, δεν αναμένονται ανακοινώσεις πριν από τον Αύγουστο. Είναι και αυτό ένα ζήτημα που απαιτεί διάθεση συνεννόησης και συμβιβασμού. Όπως παρατηρεί ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος «τον βλέπω να κάνει κάθε μέρα ένα ιδεολογικό, πολιτικό και οργανωτικό σλάλομ. Νομίζω ότι η κουλτούρα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς είναι τελείως διαφορετική από την κουλτούρα στην Ελλάδα. Εδώ ο συμβιβασμός και η συνεννόηση θεωρούνται πλεονεκτήματα. Στην Ελλάδα είμαστε απόλυτοι, δεν μπορούμε να συνεργαστούμε και τελικά δεν μπορούμε να λύσουμε πρακτικά προβλήματα».

Αυτό που παραδέχονται και οι αντίπαλοί του είναι ότι ο πολύγλωσσος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ διαθέτει αίσθηση του χιούμορ. Το απέδειξε στην Ολομέλεια, όταν δέχθηκε κριτική από τον επικεφαλής των Βρετανών ευρω-σκεπτικιστών Νάιτζελ Φάρατζ για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Κομισιόν εκλέγεται σε μυστική ψηφοφορία, για να απαντήσει ως εξής: «Βλέπω ότι η ψηφοφορία θα είναι μυστική. Το καταλαβαίνω. Ο κ. Φάρατζ δεν ήθελε να ανακαλύψουν οι ψηφοφόροι του ότι με έχει ψηφίσει. Από αυτή την άποψη, η μυστική ψηφοφορία είναι πράγματι η πιο ενδεδειγμένη λύση».

Το απέδειξε και δεύτερη φορά σε συνέντευξη Τύπου, παίρνοντας τον λόγο μετά τον Γερμανό Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος βέβαια είχε μιλήσει στα γερμανικά. «Σκεφτείτε τί θα γινόταν αν το Λουξεμβούργο είχε πάρει το παγκόσμιο κύπελλο» είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Θα έπρεπε τώρα να μιλήσω στη γλώσσα του Λουξεμβούργου, οπότε θα μπαίνατε σε μεγάλη δοκιμασία. Ευτυχώς λοιπόν που νίκησε η Γερμανία. ‘Άλλωστε γι’ αυτό εμείς οι Λουξεμβούργιοι δεν θελήσαμε να συμμετάσχουμε, για να μην σας ταλαιπωρήσουμε».

Υποσχέσεις για την πολιτική μετανάστευσης

Το επόμενο μεγάλο «αγκάθι» για τις χώρες του Νότου- μετά την οικονομική ατζέντα- είναι η πολιτική για τη μετανάστευση. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ζητεί μία νέα στρατηγική «νόμιμης μετανάστευσης» στα πρότυπα των ΗΠΑ ή της Αυστραλίας, ενώ παράλληλα υπόσχεται μία ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί ρητώς στην αναθεώρηση της συνθήκης «Δουβλίνο ΙΙ», την οποία επιτακτικά ζητούν η Ελλάδα και άλλες μεσογειακές χώρες.

Παρόλα αυτά η Ιταλίδα ευρωβουλευτής της Κεντροδεξιάς Λάρα Κόμι δηλώνει αισιόδοξη μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Στρασβούργο. «Χώρες όπως η Ισπανία και η Μάλτα χρειάζονται άμεση αλληλεγγύη. Δεν μιλάμε μόνο για χρήματα, αλλά και για αναδιοργάνωση της Frontex, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει λειτουργήσει όπως θα έπρεπε. Αυτό ζητάμε από τον κ. Γιούνκερ και νομίζω ότι ανταποκρίνεται. Είδατε άλλωστε ότι καταχειροκροτήθηκε στο σημείο εκείνο της ομιλίας του που ανέφερε ότι το πρόβλημα της μετανάστευσης είναι ευρωπαϊκό. Δεν είναι πρόβλημα της Ιταλίας, της Ισπανίας ή της Μάλτας».

 

Πηγή: DW

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ