Αφγανιστάν- 89 οι νεκροί από το παγιδευμένο αυτοκίνητο

Αφγανιστάν- 89 οι νεκροί από το παγιδευμένο αυτοκίνητο

 σε πολυσύχναστη αγορά στην επαρχία Πάκτικα του ανατολικού Αφγανιστάν, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

“Ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί”, πρόσθεσε εξάλλου ο εκπρόσωπος του υπουργείου, στρατηγός Ζαχίρ Αζίμι.

Η τεράστια έκρηξη αυτή σημειώθηκε στην Πάκτικα, η οποία βρίσκεται κοντά στην μεθοριακή περιοχή του Βορείου Ουαζιριστάν στο Πακιστάν, όπου ο στρατός επιτίθεται τις τελευταίες εβδομάδες σε κρυψώνες των Πακιστανών Ταλιμπάν, προκαλώντας την υποχώρηση των μαχητών τους προς το Αφγανιστάν.

Η σημερινή επίθεση, μια από τις πιο σφοδρές που έχουν σημειωθεί στο Αφγανιστάν εδώ και ένα έτος, γίνεται σε μια άσχημη στιγμή για τη χώρα, η οποία προβαίνει τώρα σε μια ανακαταμέτρηση των ψήφων του αμφιλεγόμενου δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν πρόσφατα. Οι Ταλιμπάν έχουν απειλήσει ότι θα προκαλέσουν προβλήματα στην διαδικασία αυτή.

Ωστόσο οι Ταλιμπάν πήραν αποστάσεις από την σημερινή επίθεση. Ο ηγέτης του κινήματος έχει δώσει εντολή στους μαχητές του να μην βάζουν στόχο αμάχους.

“Η αλήθεια πίσω από αυτήν την επίθεση θα έρθει στο φως έπειτα από μια έρευνα που θα γίνει, αλλά ανακοινώνουμε σαφώς ότι δεν έγινε από τους Μουτζαχεντίν του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν”, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ.

“Οι Μουτζαχεντίν δεν πραγματοποιούν τέτοιες επιθέσεις και αυτού του είδους οι επιθέσεις δεν τους αποφέρουν κανένα όφελος”, σημείωσε.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας, Νίσαρ Άχμαντ Αμπντουλραχιμζάι, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η αστυνομία είχε προειδοποιηθεί για το αυτοκίνητο που ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά και το καταδίωκε την ώρα που εξερράγη.

“Η έκρηξη ήταν τόσο μεγάλη που κατέστρεψε πολλά καταστήματα. Δεκάδες άνθρωποι έχουν παγιδευτεί κάτω από τα συντρίμμια από τις στέγες τους”, δήλωσε παράλληλα στο Ρόιτερς ο Μοχάμαντ Ράζα Χαρότι, ο κυβερνήτης της περιοχής.

“Ο αριθμός των τραυματιών θα αυξηθεί σε περισσότερους από 100, όπως και ο αριθμός αυτών που μαρτύρησαν”, πρόσθεσε.

Όπως αναφέρει  το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την ίδια ώρα στην Καμπούλ δύο υπάλληλοι του γραφείου Τύπου του απερχόμενου προέδρου Χαμίντ Καρζάι σκοτώθηκαν από την έκρηξη μιας βόμβας που είχε τοποθετηθεί στην άκρη ενός δρόμου και πυροδοτήθηκε εξ αποστάσεως. Γι’ αυτήν την επίθεση οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη.

Οι επιθέσεις αυτές σημειώθηκαν την ώρα που τα ξένα στρατεύματα αποσύρονται σταδιακά από την χώρα. Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι απώλειες πολιτών αυξήθηκαν κατά σχεδόν ένα τέταρτο το πρώτο εξάμηνο αυτού του έτους.

 

ΦΩΤΟ αρχείου

 

Διαβάστε επίσης

Αφγανιστάν-30 νεκροί από έκρηξη

Αφγανιστάν-Επιτεύχθηκε συμφωνία για επανακαταμέτρηση όλων των ψήφων

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ