Ένας στους δύο Αυστριακούς δεν γνωρίζει τα κόμματα της κυβέρνησης

Ένας στους δύο Αυστριακούς δεν γνωρίζει τα κόμματα της κυβέρνησης

Ανησυχητικά στοιχεία για την έκταση της έλλειψης ενασχόλησης του πληθυσμού με την πολιτική χαρακτηρίζονται αυτά τα οποία περιέχονται σε μια αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα: ο ένας στους δύο Αυστριακούς ψηφοφόρους δεν γνωρίζει ποια κόμματα κυβερνούν σήμερα τη χώρα και πιστεύει μάλιστα ότι στην κυβέρνηση συμμετέχει το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων — το οποίο, στην πραγματικότητα, ηγείται της αυστριακής αντιπολίτευσης.

Εννέα μήνες μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου και της ανανέωσης της κυβερνητικής συνεργασίας των προηγούμενων πέντε ετών ανάμεσα στους Σοσιαλδημοκράτες και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, η δημοσκόπηση εμφανίζει μόλις το 53% των ψηφοφόρων να γνωρίζει ότι την χώρα συνεχίζει να κυβερνά ο «μεγάλος συνασπισμός», ενώ ένα ποσοστό 19% πιστεύει πως σχηματίστηκε κυβέρνηση από όλα τα κόμματα της Βουλής.

Ο υπεύθυνος της δημοσκόπησης Ντάβιντ Πφαρχόφερ δήλωσε «έκπληκτος» από την «πολιτική αμάθεια» των συμπατριωτών του, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα πως το ερωτηματολόγιό της ήταν πολύ σαφές και περιείχε ασφαλείς διευκρινίσεις που διευκόλυναν τις απαντήσεις, ενώ ο ίδιος θεωρεί ως το μόνο «ελαφρυντικό» για τα απογοητευτικά αποτελέσματα, την ενδεχόμενη σύγχυση που ίσως υπήρξε για τη διάκριση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των τοπικών κυβερνήσεων των εννέα ομόσπονδων κρατιδίων της Αυστρίας.

Ο ίδιος επισήμανε ακόμη ότι αρκετοί ψηφοφόροι νομίζουν πως ένα κόμμα που βρίσκεται στη Βουλή ανήκει κατά κάποιο τρόπο και στην κυβέρνηση, διαφορετικά δεν εξηγείται το μεγάλο ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι σε αυτή συμμετέχει και το Κόμμα των Ελευθέρων.

Επίσης «απογοητευτικό» στοιχείο της ίδιας δημοσκόπησης είναι η πρόθεση ψήφου: προκύπτει ότι σε περίπτωση εθνικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή, πρώτη δύναμη θα αναδεικνυόταν το Κόμμα των Ελευθέρων και μάλιστα με 27%, από 20,5% που είχε λάβει στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Δεύτερο έρχεται το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν με ποσοστό μόλις 22% (26,8% στις προηγούμενες εκλογές) και τρίτο το συγκυβερνών Λαϊκό Κόμμα του αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομικών Μίχαελ Σπίντελεγκερ με 18% (24%).

Βελτιωμένο ποσοστό εμφανίζονται στη δημοσκόπηση αυτή να εξασφαλίζουν τόσο οι Πράσινοι –15% από 12,4% στις εκλογές– όσο και το νεοφιλελεύθερο κόμμα ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) από το 5,7% στο 11%. Κάτω από το όριο για την εκπροσώπηση στη Βουλή πέφτει, με μόλις 2%, η Ομάδα Στρόναχ του δισεκατομμυριούχου Αυστροκαναδού επιχειρηματία Φρανκ Στρόναχ, η οποία στις εκλογές είχε αποσπάσει ποσοστό 5%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ