Από την ανταρσία στη λιτότητα

Από την ανταρσία στη λιτότητα

Η κυβέρνηση της Βρετανίας επιθυμεί να φέρει πίσω στην πατρίδα τούς απογόνους των ναυτών που πραγματοποίησαν την περιβόητη ανταρσία του “Μπάουντι”. Εκείνοι όμως το τελευταίο πράγμα που σκέφτονται να κάνουν είναι να εγκαταλείψουν τον επίγειο παράδεισο στον οποίο κατέληξαν να ζουν χάρη στους ατίθασους προγόνους τους.

Η ανταρσία του “Μπάουντι” έλαβε χώρα στις 28 Απριλίου του 1789. Πριν από διακόσια είκοσι πέντε χρόνια, μια ομάδα ναυτών του ιστιοφόρου “Μπάουντι” του Βασιλικού Ναυτικού της Βρετανίας υπό την ηγεσία του Φλέτσερ Κρίστιαν εξεγέρθηκε κατά του αδίστακτου καπετάνιου Ουίλιαμ Μπλάι. Αντιδρώντας στη σκληρότητά του, οι ναύτες τον υποχρέωσαν να εγκαταλείψει το πλοίο μαζί με όσους άνδρες παρέμειναν πιστοί σ΄ αυτόν, ενώ εκείνοι συνέχισαν την περιπλάνησή τους στον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό.

Όλοι όσοι έχουν δει την πιο διάσημη από τις ταινίες που γυρίστηκαν με θέμα την ανταρσία του “Μπάουντι”, εκείνη με τον Μάρλον Μπράντο στον ρόλο του Κρίστιαν, γνωρίζουν και ποια ήταν η κατάληξή της. Αφού άρπαξαν μερικές γυναίκες από την Ταϊτή, οι αντάρτες κατέληξαν στα νησιά Πίτκερν, 3.500 μίλια μακριά από τη Νέα Ζηλανδία, όπου και εγκαταστάθηκαν ελπίζοντας να μην εντοπιστούν ποτέ.

Πηγή: Τα Νέα

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ