Τα είπαν Μπάιντεν-Αναστασιάδης για κυπριακό και Ουκρανία

Τα είπαν Μπάιντεν-Αναστασιάδης για κυπριακό και Ουκρανία

Τις «διμερείς σχέσεις» Ηνωμένων Πολιτειών- Κύπρου και «άλλα θέματα» συζήτησαν σε σημερινή τηλεφωνική συνομιλία τους ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σύμφωνα με γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου.

Στη δήλωση αναφέρεται ότι «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον αντιπρόεδρο για τις τελευταίες συνομιλίες για μια συνολική διευθέτηση (στην Κύπρο) και ο αντιπρόεδρος επαναβεβαίωσε τη σθεναρή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για μια διευθέτηση επανένωσης της Κύπρου ως μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα».

Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τονίζει ότι «οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης την κρίση στην Ουκρανία και ο αντιπρόεδρος υπογράμμισε την ανάγκη να επιβληθεί κόστος στη Ρωσία αν συνεχίσει την τωρινή πορεία και αποτύχει να στηρίξει ενεργά την κατάπαυση του πυρός, έναν οδικό χάρτη για ειρηνευτικές συνομιλίες, την απελευθέρωση των ομήρων, μια αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) για επιτήρηση των συνόρων και τη διακοπή μεταφοράς βαρέων όπλων και εξοπλισμού στους αυτονομιστές».

Εκτός από την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Κύπρο τον περασμένο Μάιο, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος είχε ξανά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη και τον περασμένο Σεπτέμβριο είχαν συναντηθεί στον Λευκό Οίκο, ενώ φαίνεται ότι έχει προγραμματιστεί και νέα συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, με την ευκαιρία της επίσκεψης του κ. Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη για να προσφωνήσει την 69η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ