Η επιστολή οκτώ γυναικών στον Γιούνκερ

Η επιστολή οκτώ γυναικών στον Γιούνκερ

«Με δέκα ή περισσότερες γυναίκες στην Επιτροπή θα έχεις την απογείωση που αξίζεις στο ξεκίνημά σου». Αυτό είναι το μήνυμα της επιστολής που έστειλαν οι οχτώ γυναίκες επίτροποι, στον υποψήφιο για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ζητώντας το νέο Κολέγιο των Επιτρόπων να απαρτίζεται από τουλάχιστον δέκα γυναίκες.

Στην επιστολή τους προς τον Γιούνκερ, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, οι «οκτώ γυναίκες» τονίζουν ότι στηρίζουν την έκκληση Γιούνκερ προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προτείνουν περισσότερες γυναίκες στις θέσεις των νέων επιτρόπων. Υπενθυμίζουν, επίσης, ότι η ΕΕ έχει δεσμευτεί να συνεχίσει την πρόοδο προς την ισότητα των δύο φύλων και επομένως «απαιτείται αύξηση και όχι μείωση του αριθμού των γυναικών επιτρόπων».

«Οι γυναίκες επίτροποι ανησυχούν πολύ διότι η νέα Επιτροπή ενδέχεται να μην έχει επαρκή αριθμό γυναικών», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου η Κύπρια επίτροπος, αρμόδια για θέματα Πολιτισμού και Παιδείας, Ανδρούλα Βασιλείου.

Έως τώρα, μεταξύ των επιφανέστερων υποψήφιων νέων επιτρόπων, οι δέκα εκ των έντεκα είναι άντρες, επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους οι οχτώ γυναίκες Επίτροποι. «Πρόκειται για μια απαράδεκτη μείωση του αριθμού των γυναικών, που έρχεται σε αντίφαση με τη δέσμευση των ευρωπαϊκών οργάνων για συνεχή πρόοδο προς την ισότητα των δύο φύλων», τονίζουν οι ίδιες.

Την 15η Ιουλίου η Ολομέλεια της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο αναμένεται με ψηφοφορία να εγκρίνει την υποψηφιότητα Γιούνκερ για την προεδρία της Επιτροπής. Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ως νέος πρόεδρος της Επιτροπής, ο Γιούνκερ αναμένεται να ξεκινήσει συζητήσεις με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για το διορισμό των νέων επιτρόπων και τη διανομή των χαρτοφυλακίων. Ο Γιούνκερ έχει ήδη υποσχεθεί στις εθνικές κυβερνήσεις που θα προτείνουν γυναίκες επιτρόπους ένα «μεγάλο χαρτοφυλάκιο», ή μια θέση αντιπροέδρου της Επιτροπής.

Την 16η Ιουλίου οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, προκειμένου να αποφασίσουν ποιος θα διαδεχθεί τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπάι, την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ Κάθριν Άστον και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ΕΕ. Στη Σύνοδο αυτή θα συζητηθούν και τα ονόματα των νέων Επιτρόπων.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ