Γαλλία-Νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό

Γαλλία-Νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό

Η εθνοσυνέλευση της Γαλλίας ενέκρινε μια σειρά περικοπών στις εργοδοτικές εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία σήμερα παρά τις αποχές κεντροαριστερών βουλευτών, ενώ παράλληλα ένα σημαντικό συνδικάτο των εκπαιδευτικών έγινε το τρίτο κατά σειρά που απείχε από το φόρουμ κοινωνικού διαλόγου ο οικοδεσπότης του οποίου ήταν ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Παρότι 33 βουλευτές των Σοσιαλιστών απείχαν, η εθνοσυνέλευση της Γαλλίας ενέκρινε το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος για το 2014 και μειώνει σημαντικά τις εισφορές των εργοδοτών, στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης του Ολάντ να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά τους και να τονώσει τις προσλήψεις και την απασχόληση.

Ωστόσο το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επισκιάστηκε από το γεγονός της αποχής των συνδικάτων από το φόρουμ «κοινωνικού διαλόγου» του Ολάντ, που αποτέλεσε μια εκδήλωση της οργής για μια πολιτική που για πολλούς στη γαλλική αριστερά σηματοδοτεί ένα δώρο για τις επιχειρήσεις χωρίς να υπάρχει στην πραγματικότητα ούτε η παραμικρή εγγύηση πως οι διευθύνσεις τους θα τιμήσουν τις υποσχέσεις τους να προχωρήσουν σε προσλήψεις.

Ο κεντρώος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο οποίος είχε χαιρετίσει το φόρουμ αυτό κοινωνικού διαλόγου ως ένα εφαλτήριο για την προώθηση μειζόνων μεταρρυθμίσεων, δήλωσε πως η κυβέρνηση θα δαπανήσει 540 εκατ. ευρώ –με σχεδόν το ήμισυ αυτού του ποσού να προέρχεται από κονδύλια της ΕΕ– για να αντιμετωπίσει την ανεργία των νέων.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για τη μείωση της φορολογίας εισοδήματος για τη μεσαία τάξη, στο πλαίσιο των μέτρων που θα συμπεριληφθούν στον υπό κατάρτιση κρατικό προϋπολογισμό για το 2015, αν και παραδέχθηκε ότι ελάχιστη πρόοδος έχει σημειωθεί σε ό,τι αφορά την απλοποίηση της νομοθεσίας που ρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις.

«Πρέπει να κερδίσουμε τη μάχη για τις θέσεις εργασίας, πάνω απ’ όλα για τους νέους», είπε ο Βαλς στην ομιλία του κατά το κλείσιμο της εκδήλωσης αυτής.

Ωστόσο τα συνδικάτα CGT και FO είχαν ήδη ανακοινώσει από τη Δευτέρα ότι θα απείχαν από τη διήμερη σύνοδο, εκφράζοντας έτσι οργή για τις παραχωρήσεις της κυβέρνησης στο σύνδεσμο των εργοδοτών Medef. Το συνδικάτο FSU, ένα από τα κυριότερα στον δημόσιο τομέα και στον τομέα της παιδείας, ανέφερε ότι επίσης θα απόσχει καταγγέλλοντας τις περικοπές στις δημόσιες δαπάνες στον υπό εκτέλεση προϋπολογισμό του 2014.

Το φόρουμ διεξήχθη μόλις μία εβδομάδα μετά την προώθηση νέων περικοπών στις δημόσιες δαπάνες στο κοινοβούλιο της Γαλλίας από την κυβέρνηση του Ολάντ, η οποία πασχίζει να τηρήσει τις υποσχέσεις που έχει κάνει στις Βρυξέλλες για τη μείωση του ελλείμματος.

Με το ποσοστό της δημοτικότητάς του να έχει μειωθεί και να βρίσκεται περί το 20%, ο Ολάντ πιέζεται να μειώσει την ανεργία –η οποία παραμένει σε ιστορικό υψηλό– και ταυτόχρονα να επαναφέρει τα δημοσιονομικά της δεύτερης τη τάξει οικονομίας στην ευρωζώνη σε μια κατάσταση που θα καθιστούν τη χώρα του ικανή να συναγωνιστεί τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ανταγωνίστριές της, ιδίως τη Γερμανία.

Η γαλλική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό μόλις 0,2% το β΄ τρίμηνο του 2014 αφού παρέμεινε στάσιμη το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η κεντρική τράπεζα της χώρας σήμερα, ενώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών διευρύνθηκε τον Μάιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή ΦΩΤΟ: en.wikipedia.org

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ