Υεμένη-Βίαιες μάχες με δεκάδες νεκρούς

Υεμένη-Βίαιες μάχες με δεκάδες νεκρούς

Βίαιες συγκρούσεις, στη διάρκεια των οποίων επενέβη η Πολεμική Αεροπορία, έφεραν αντιμέτωπους το στρατό της Υεμένης με τους σιίτες αντάρτες του Ανσαρουλάχ βορείως της Σαναά, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες άνθρωποι, έγινε γνωστό σήμερα από στρατιωτικές πηγές και πηγές στους κόλπους των φυλών.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι σιίτες αντάρτες του Ανσαρουλάχ, τα προπύργια των οποίων βρίσκονται στα βουνά στα βόρεια της χώρας, κερδίζουν έδαφος προς την κατεύθυνση της πρωτεύουσας, σε μια προφανή προσπάθεια να διευρύνουν τη ζώνη επιρροής τους στο μελλοντικό ομοσπονδιακό κράτος που θα περιλαμβάνει έξι επαρχίες.

Οι μάχες που ξέσπασαν χθες, Παρασκευή, εντάθηκαν σήμερα στην πόλη Αμράν, περίπου 45 χλμ. βορείως της Σαναά, σύμφωνα με τις στρατιωτικές πηγές και τις πηγές στις φυλές.

Η αεροπορία της Υεμένης επενέβη εναντίον των ανταρτών που προσπαθούσαν να καταλάβουν θέσεις στην πόλη, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.

Σύμφωνα με μια ιατρική πηγή, τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν μόνο στις δυτικές συνοικίες της πόλης. Ένας υπεύθυνος του κύριου νοσοκομείου του Αμράν δήλωσε από την πλευρά του πως το ίδρυμα παρέλαβε τα πτώματα 20 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ήταν στρατιώτες, αντάρτες και μαχητές φυλών.

Ωστόσο οι πηγές δήλωσαν πως οι μάχες των δύο τελευταίων ημερών έχουν προκαλέσει “δεκάδες νεκρούς”. Ο αριθμός αυτός δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Οι συγκρούσεις επανελήφθησαν στα μέσα Ιουνίου στη βόρεια Υεμένη, μετά τη ρήξη μιας 11ήμερης εκεχειρίας μεταξύ των ανταρτών και του στρατού, η οποία υποστηριζόταν από τους μαχητές των φυλών.

Οι αντάρτες είναι πιστοί του ζαϊντισμού, ενός κλάδου του σιισμού που είναι πλειοψηφικός στη βόρεια Υεμένη, ενώ σε εθνική κλίμακα κυριαρχούν στη χώρα οι σουνίτες.

 

Διαβάστε επίσης

Έκρηξη σε κυβερνητικό κτίριο στη Σαουδική Αραβία

ΟΗΕ-Στην Υεμένη λιμοκτονούν 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ