Λετονία-Αύξησε τις αμυντικές δαπάνες λόγω ΝΑΤO και Ρωσίας

Λετονία-Αύξησε τις αμυντικές δαπάνες λόγω ΝΑΤO και Ρωσίας

Το κοινοβούλιο της Λετονίας ενέκρινε σήμερα την αύξηση των αμυντικών δαπανών της χώρας σε ποσοστό έως και 2% επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) ως το 2020, αφενός ώστε η κυβέρνηση της μικρής δημοκρατίας της Βαλτικής να τηρήσει τους στόχους που έχει ορίσει το ΝΑΤΟ και αφετέρου σε μια κίνηση που αντανακλά τις εντεινόμενες ανησυχίες της Ρίγας λόγω της πολιτικής της Ρωσίας.

Η προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία και η στήριξη που κατηγορείται από τη Δύση ότι παρέχει η Μόσχα στους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία έχουν προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στις χώρες της Βαλτικής, οι οποίες διοικούνταν από τη Μόσχα τη σοβιετική εποχή και ανέκτησαν την ανεξαρτησία τους το 1991.

Περίπου το 26% των 2 εκατομμυρίων πολιτών της Λετονίας είναι Ρώσοι και ένα 35% ρωσόφωνοι. Η γλωσσική, η εθνοτική και η πολιτιστική διάσταση είναι από τα βασικά στοιχεία στη διένεξη μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου.

«Λαμβάνοντας υπόψη την περίπλοκη γεωπολιτική κατάσταση, η ασφάλεια είναι προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης», δήλωσε στο κοινοβούλιο η πρωθυπουργός της Λετονίας Λαϊμντότα Στραουγιούμα.

«Οι ενέργειες της Ρωσίας (στην Ουκρανία) υποχρεώνουν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να αναθεωρήσουν τη στάση τους ως προς την ασφάλεια, την οποία οι συμπολίτες μας θεωρούσαν προηγουμένως δεδομένη », είπε η Στραουγιούμα.

Βάσει του νέου νόμου που ενέκρινε το κοινοβούλιο, η Λετονία θα αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες σε όχι λιγότερο από 1% του ΑΕΠ για το επόμενο έτος, ποσοστό που θα αυξάνεται κλιμακωτά κάθε χρόνο ως το 2020. Το τρέχον έτος, η Λετονία θα δαπανήσει περίπου το 0,9% του ΑΕΠ της για την άμυνα.

Πολλά άλλα μέλη της συμμαχίας πάντως έχουν αποτύχει να πλησιάσουν το ποσοστό-στόχο των αμυντικών δαπανών που έχει θέσει το ΝΑΤΟ και είναι το 2% του ΑΕΠ.

Το ΝΑΤΟ επιδιώκει να καθησυχάσει τη Λετονία και τις άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης που ανήκουν στη συμμαχία λέγοντάς τους ότι προστατεύονται πλήρως από κάθε εξωτερική επίθεση, αλλά τις προτρέπει να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα για την άμυνά τους.

Η Λετονία και οι γειτονικές της χώρες της Βαλτικής, η Εσθονία και η Λιθουανία, προσχώρησαν στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ