Η κρίση “σκοτώνει” την ιταλική όπερα

Η κρίση “σκοτώνει” την ιταλική  όπερα

Η όπερα δεν τελειώνει… αν δεν τραγουδήσει η χοντρή κυρία, σύμφωνα με τη γνωστή λαϊκή έκφραση για την εύσωμο συνήθως σοπράνο που ολοκληρώνει τις παραστάσεις με τα… ντεσιμπέλ της.

Στην Ιταλία της κρίσης πάλι, το σόου μπορεί να λήξει νωρίτερα από το προγραμματισμένο, ενώ η στρουμπουλή κυρία… λόγω λιτότητας ίσως έχει χάσει κιλά. Πέντε αιώνες μετά την εμφάνιση της όπερας σε μία αυλή της Φλωρεντίας, με την προσπάθεια μιας ομάδας καλλιτεχνών να αναβιώσει το αρχαιοελληνικό δράμα, η χώρα που τη γέννησε απειλεί να την εξοστρακίσει από τον παγκόσμιο χάρτη της Τέχνης.

Η οικονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλει η Ρώμη τα τελευταία χρόνια, αφήνουν τις λυρικές σκηνές της Ιταλίας χωρίς επιχορηγήσεις, με ολοένα και λιγότερους θεατές να παλεύουν πλέον να τα βγάλουν πέρα. Τα θέατρα, γράφει ο ιταλικός Τύπος, αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα για πολλά χρόνια, στο παρελθόν όμως η διοίκηση μπορούσε να ζητήσει δάνειο με την εγγύηση της κυβέρνησης. Ο τραπεζικός δανεισμός έχει πλέον τελειώσει, οι κρατικές επιχορηγήσεις «ψαλιδίστηκαν» με τον καιρό, ενώ πολλές σκηνές «αργοπεθαίνουν» χωρίς ανακαίνιση αλλά και χωρίς να μπορούν να προγραμματίσουν τίποτα, σε μία αγορά που τα πρώτα ονόματα «κλείνουν» εμφανίσεις 3 έως και 5 χρόνια νωρίτερα.

Τα χρέη, η κακοδιαχείριση, η αδιαλλαξία των συνδικαλιστών, σε συνδυασμό με την κρίση που έσφιξε το ζωνάρι, δημιούργησαν τη χειρότερη κατάσταση στην Ιστορία της ιταλικής όπερας.

Το τελικό «χτύπημα» ήρθε πέρυσι, όταν η κυβέρνηση της Ιταλίας αποφάσισε ότι μόνο τα θέατρα με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό μέχρι το τέλος του 2014 μπορεί να έχουν πρόσβαση στη δημόσιο χρήμα, ενώ τα υπόλοιπα –αν δεν βάλουν τα οικονομικά τους σε τάξη- θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο. Οι πωλήσεις των εισιτηρίων, που μειώνονται εδώ και χρόνια, αλλά και η αποτυχία πολλών θεάτρων της Ιταλίας να εκσυγχρονιστούν και να λειτουργήσουν αποτελεσματικά, τα έχει αφήσει πλέον στην μοίρα τους.

 

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ