Απάτη στην Αυστραλία

Απάτη στην Αυστραλία

Χιλιάδες Αυστραλοί φέρεται να έχουν πέσει θύματα της μεγαλύτερης τράπεζας της Αυστραλίας, χάνοντας τις οικονομίες τους, εξαιτίας λανθασμένης επενδυτικής συμβουλής, που έλαβαν κατά την περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Εξεταστική επιτροπή της Γερουσίας ζητάει να διερευνηθεί η βασιμότητα των καταγγελιών για απάτη, πλαστογραφία και απόκρυψη στοιχείων στο τμήμα οικονομικού σχεδιασμού της Commonwealth Bank (CBA). Τα μέλη της επιτροπής δήλωσαν ότι η τράπεζα επιβάλλεται να επανεξετάσει το υπάρχον πρόγραμμα αποζημίωσης των ζημιωθέντων και να αναθεωρήσει τις προσφορές, που έχει κάνει μέχρι τώρα.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής, γερουσιαστής Mark Bishop, εκτιμά ότι η διαδικασία αυτή ενδέχεται να συντείνει στην αύξηση του ποσού των αποζημιώσεων από 51 εκατ. σε $250 εκατ δολάρια.

«Υπήρξε απάτη και ανέντιμη απόκρυψη πραγματικών στοιχείων. Πελάτες έχασαν σοβαρά ποσά από τις οικονομίες τους, όταν εξερράγη η παγκόσμια οικονομική κρίση. Μία κρίση που χρησιμοποιήθηκε ως δικαιολογία για τους κακούς χειρισμούς της CBA» τονίζεται στην αναφορά της επιτροπής, η οποία επιπροσθέτως ζητά ευρύτερη έρευνα στους οικονομικούς σχεδιασμούς άλλων μεγάλων «παικτών» του χώρου, όπως είναι η Maquarie Group.

Άλλη πρόταση της επιτροπής είναι να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές, ώστε να ισχυροποιηθεί ο ρόλος του Αυστραλιανού Συμβουλίου Εγγυήσεων και Επενδύσεων (ASIC). «Με την παρούσα μορφή» λέει η επιτροπή «έχει περιορισμένες εξουσίες, αλλά και πάλι φαίνεται να αγνοεί επίμονα και φανερά σημάδια λανθασμένων χειρισμών, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τους καταθέτες».

Ο κ. Bishop καταλήγει: «Αποφασίσαμε να ζητήσουμε τη διεξαγωγή της έρευνας, καθώς δεν μπορούσαμε να πάρουμε απαντήσεις από τον ελεγκτή ή την ίδια την τράπεζα».

Ο πρόεδρος, πάντως, του Αυστραλιανού Συμβουλίου Εγγυήσεων και Επενδύσεων, Greg Medcraft, παραδέχτηκε ότι ο οργανισμός, στον οποίο προΐσταται, θα μπορούσε να είχε κάνει περισσότερα, όταν πληροφορήθηκε τα προβλήματα της CBA to 2008. O ίδιος πρόσθεσε ότι ο οργανισμός τού επέβαλε νέους όρους στην άδεια της τράπεζας τον περασμένο μήνα, σε σχέση με το οικονομικό σκέλος της, υποχρεώνοντάς την έτσι να επανεξετάσει την αποζημίωση άνω των 4.000 πελατών της.

Διαβάστε επίσης:

Αριθμός ρεκόρ των ανέργων στη Γαλλία

Ελεύθερη η Σουδανή που ασπάστηκε το χριστιανισμό

Ήταν και νεκρόφιλος ο διαβόητος Τζίμι Σάβιλ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ