Οι χειραψίες της Μέρκελ στο Υπρ

Οι χειραψίες της Μέρκελ στο Υπρ

H Άνγκελα Μέρκελ ήρθε σε επαφή με τον κόσμο και αντήλλαξε χειραψίες με πολίτες σήμερα στους δρόμους της πόλης Υπρ, στο Βέλγιο, κατά την άφιξή της για να παραστεί στις εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο των 100 ετών από το ξέσπασμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Μέρκελ, χαμογελαστή, έφθασε στην κεντρική πλατεία αυτής της φλαμανδικής πόλης όπου την υποδέχθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Βέλγος Χέρμαν Φαν Ρομπάι.

Διέσχισε την πλατεία και κατευθύνθηκε προς τους πολίτες που είχε συγκεντρωθεί πίσω από τα κιγκλιδώματα και ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. Εκείνη τους χαιρέτισε και αντήλλαξε χειραψίες με ορισμένους εξ αυτών πριν διασχίσει και πάλι την πλατεία για να συναντηθεί με τους Ευρωπαίους ομολόγους της.

Η πλειονότητα των ηγετών, οι οποίοι είναι πολύ λίγο γνωστοί στους Βέλγους, έφθασαν στο Υπρ όπου τους υποδέχθηκαν μάλλον με αδιαφορία, με εξαίρεση τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον πρωθυπουργό του Βελγίου Έλιο ντι Ρούπο.

Οι 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έφθασαν στο επιβλητικό μνημείο, την Πύλη Μένεν, σχηματίζοντας μια διπλή γραμμή, για να παρακολουθήσουν το σάλπισμα στη μνήμη των νεκρών. Τα ονόματα περίπου 55.000 στρατιωτών έχουν χαραχθεί εκεί.

Αφού κατέθεσαν στεφάνια, τήρησαν ενός λεπτού σιγή, ενώ πέταλα από παπαρούνες, το λουλούδι της ανάμνησης των μαχητών του Πολέμου στο σύνολο της Κοινοπολιτείας, ερρίφθησαν από θόλους.

Το Υπρ, όπου έγιναν πολλές σημαντικές μάχες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και όπου έγινε για πρώτη φορά χρήση χημικών όπλων, έχει πληρώσει βαρύ τίμημα. Η πόλη καταστράφηκε ολοσχερώς και δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες, κυρίως της τότε Βρετανικής Αυτοκρατορίας, σκοτώθηκαν.

«Τέσσερις γενιές έχουν περάσει, 100 χρόνια. Όμως η μνήμη μας έχει παραμείνει ανέπαφη» δήλωσε ο Ρομπάι σε ένα σύντομο λόγο που εκφώνησε.

«Αυτό είναι ακριβώς που εδώ, όλοι μαζί, εκπρόσωποι των 28 χωρών της Ένωσης, επαναβεβαιώνουμε. Είμαστε οι φύλακες της επαγρύπνησης».

«Σε εμάς εναπόκειται, με λόγια και με πράξεις, να εμποδίσουμε τις κλιμακώσεις και τις πλειοδοσίες, να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη, να διαφυλάξουμε την ειρήνη, αυτήν την ειρήνη που μπορεί κανείς να ελπίζει ότι θα είναι διαρκής».

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη συνέχεια μετέβησαν στο ξενοδοχείο της πόλης όπου θα παραστούν σε ένα δείπνο εργασίας το οποίο θα επικεντρωθεί στις βασικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα επόμενα 5 χρόνια. Θα επιστρέψουν στις Βρυξέλλες για τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου αύριο, που αναμένεται να επικεντρωθεί στο διορισμό του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ