Αριθμός ρεκόρ των ανέργων στη Γαλλία

Αριθμός ρεκόρ των ανέργων στη Γαλλία

Η κατάσταση στη Γαλλία σε ό,τι αφορά την ανεργία συνέχισε να επιδεινώνεται τον Μάιο, με τον αριθμό όσων ζητούν εργασία να αυξάνεται κατά 24.000 πρόσωπα για να φθάσει σε νέο ιστορικό υψηλό, τα 3,39 εκατ. άνεργους, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα το Insee, το γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών.

Το ποσοστό ανεργίας στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία της ευρωζώνης αυξάνεται από τον Απρίλιο του 2011. Οι μόνοι μήνες κατά τους οποίους ο δείκτης αυτός κατέγραψε πτώση ήταν ο Αύγουστος και ο Οκτώβριος του 2013.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έχει αποτύχει να εκπληρώσει την υπόσχεση που είχε δώσει να μειώσει την ανεργία και να προωθήσει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, γεγονός που είναι ένας από τους βασικούς λόγους για την κατακόρυφη πτώση της δημοτικότητάς του. Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Ολάντ παραδέχτηκε ότι τα τελευταία αυτά στοιχεία είναι απογοητευτικά.

«Οι αριθμοί αυτοί δεν είναι θετικοί. Αντανακλούν την ασθενέστερη της αναμενόμενης ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο, που οδήγησε σε απώλειες θέσεων απασχόλησης στον τομέα του λιανικού εμπορίου», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας. Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι αναμένεται βελτίωση κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Σύμφωνα με το Insee, το συνολικό ποσοστό της ανεργίας στη Γαλλία, περιλαμβανομένων των υπερπόντιων κτήσεων, ανήλθε το πρώτο εξάμηνο στο 10,1%.

Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δήλωσε ότι ο καιρός καλεί να υπάρξει «δράση» και πρόσθεσε ότι είναι «ευθύνη όλων» να ενεργήσουν για να μειωθεί η ανεργία. «Βασίζομαι στις επιχειρήσεις στη Γαλλία, με τα μέσα που τους δίνουμε, την πτώση του κόστους της εργασίας, τη μείωση της φορολογίας» ώστε να αντιστραφεί η τάση.

Μια ένδειξη της σφοδρότητας και της παρατεταμένης διάρκειας της κρίσης είναι ο αριθμός των χρονίως ανέργων, που έχουν επίσης φθάσει σε ιστορικά υψηλά: 2,13 εκατ. πρόσωπα δεν έχουν εργασία εδώ και πάνω από ένα χρόνο (+0,8% σε μηνιαία βάση, +10,3% σε ετήσια).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης

Η ανεργία φέρνει κατάθλιψη

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ