• Ισπανία-Η μείωση των φόρων θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη

  9:32 μμ, Δευτέρα 23 Ιουν 2014 9:32 μμ, Δευτέρα 23 Ιουν 2014

  Ισπανία-Η μείωση των φόρων θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη

  Η ισπανική κυβέρνηση προασπίστηκε σήμερα το νομοσχέδιο που προβλέπεται ότι θα δώσει μια ώθηση στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω της μείωσης των εταιρικών φόρων και του φόρου εισοδήματος από το 2015, κάτι που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,55% την επόμενη διετία.

  Το νομοσχέδιο αυτό, με βάση το οποίο θα μειωθεί κατά μέσο όρο 12,5% ο φόρος εισοδήματος και κατά 5 εκατοστιαίες μονάδες ο φόρος που επιβάλλεται στις επιχειρήσεις, εγκρίθηκε την Παρασκευή από το υπουργικό συμβούλιο και θα συζητηθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες με τους κοινωνικούς εταίρους, εξήγησε σήμερα ο υπουργός Προϋπολογισμού Κριστόμπαλ Μοντόρο.

  "Το κάνουμε για να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων", πρόσθεσε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

  Η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, που από το 2011 έχει επιβάλει σκληρά μέτρα λιτότητας, όπως περικοπές στον προϋπολογισμό και αύξηση των φόρων, αποφάσισε να υιοθετήσει αυτή τη "νέα πολιτική" με την ελπίδα ότι θα οδηγήσει τη χώρα στην ανάκαμψη. Η τέταρτη σε μέγεθος οικονομία της ευρωζώνης βγήκε πρόσφατα από τη δεύτερη ύφεσή της μέσα σε μια πενταετία και κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους η ανάπτυξη έφτασε το 0,4%, ήταν δηλαδή διπλάσια σε σύγκριση με το μέσο όρο των χωρών της ζώνης του ευρώ. Από την άλλη ωστόσο, το ποσοστό της ανεργίας παραμένει ιδιαίτερα υψηλό, στο 25,93%.

  Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει φορολογικές ελαφρύνσεις για τις οικογένειες, για την κινηματογραφική παραγωγή, ακόμη και για τους ξένους εργαζόμενους στην Ισπανία. Ο Μοντόρο επανέλαβε ότι η Μαδρίτη δεν πρόκειται να αυξήσει τον ΦΠΑ, όπως ζητούσαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση κρίνοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα εξισορροπηθεί η απώλεια των δημοσίων εσόδων από τη μείωση των φόρων.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

  Διαβάστε επίσης

  Το "όχι" της Ισπανίας στην τρόικα

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα