ΦΩΤΟ-Παραιτήθηκε και με τη βούλα ο Χουάν Κάρλος

ΦΩΤΟ-Παραιτήθηκε και με τη βούλα ο Χουάν Κάρλος

 

Ο βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος υπέγραψε το νόμο της παραίτησής του, παραδίδοντας τα σκήπτρα στο γιο του Φίλιππο, ο οποίος θα ανακηρυχθεί απόψε τα μεσάνυχτα βασιλιάς Φίλιππος Στ΄ και θα ορκιστεί αύριο.

Ο 76χρονος βασιλιάς, ο οποίος ήταν πολύ συγκινημένος αλλά συγκρατούσε τα δάκρυά του, υπέγραψε το νόμο ενώπιον του Φιλίππου -τον οποίο έπειτα αγκάλιασε- και ενώπιον όλων των μελών της βασιλικής οικογένειας, κατά τη διάρκεια μιας τελετής στο Βασιλικό Ανάκτορο της Μαδρίτης.

Ο Χουάν Κάρλος διέσχισε την επιβλητική αίθουσα για να πάει να υπογράψει το νόμο με τον οποίο τερματίζεται η 39χρονη παραμονή του στον θρόνο, κατά τη διάρκεια της οποίας η Ισπανία πέρασε από τη δικτατορία του Φράνκο στη δημοκρατία.

Ο Χουάν Κάρλος γύρισε προς τις πολυθρόνες όπου τον περίμεναν χειροκροτώντας τον η σύζυγός του Σοφία, ο Φίλιππος και η σύζυγός του Λετίθια, που θα ανακηρυχθεί βασίλισσα, και αγκάλιασε το γιο του.

Έπειτα συμβολικά, φορώντας κοστούμι και ροζ γραβάτα, ο βασιλιάς άλλαξε θέσεις με τον Φίλιππο, ο οποίος επίσης φόραγε ένα σκούρο κοστούμι με μια μπλε γραβάτα. Η πρίγκιπας θα ανακηρυχθεί τα μεσάνυκτα βασιλιάς, μετά την δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Στη συνέχεια, ο Χουάν Κάρλος φίλησε στο μάγουλο τη σύζυγό του, το ρόλο της οποίας είχε αναγνωρίσει κατά τη διάρκεια της ομιλίας παραίτησης στις 2 Ιουνίου.

Κατά τη διάρκεια της τελετής ανάγνωσης του νόμου παραίτησης, τα μέλη της βασιλικής οικογένειας παρέμειναν καθισμένα στις θέσεις τους σιωπηλά. Ο βασιλιάς δεν έκρυβε τη συγκίνησή του.

Η Λετίθια δεν άφησε στιγμή από τα μάτια της, τις δύο της κόρες, που κάθονταν πιο πέρα μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας: Τη Λεονόρ, 8 ετών, που θα γίνει αύριο η νεότερη διάδοχος της Ευρώπης και την αδελφή της Σοφία, 7 ετών.

Ο επικεφαλής της συντηρητικής κυβέρνησης, ο Μαριάνο Ραχόι, επικύρωσε μετά τον βασιλιά το νόμο, ο οποίος παρουσιάστηκε σε ένα πίνακα με χρυσές λεπτομέρειες.

 

Δείτε τη φωτογραφία

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ