Αυστριακή στήριξη στον Γιούνκερ

Αυστριακή στήριξη στον Γιούνκερ

«Οι υποσχέσεις που δόθηκαν πριν από τις ευρωεκλογές, πρέπει να τηρηθούν και μετά τις εκλογές, γι’ αυτό και τάσσομαι σαφέστατα υπέρ του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ως νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» τόνισε ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, μιλώντας ως επίσημος προσκεκλημένος σε εκδήλωση της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βιέννη, με τη συμμετοχή των πρεσβευτών των χωρών- μελών της ΕΕ στην Αυστρία.

Ο Αυστριακός καγκελάριος επισήμανε ότι, τώρα, μετά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα πρέπει να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις ως προς το περιεχόμενο και τα πρόσωπα και πως, ενόψει των δύσκολων καθηκόντων της Ευρώπης, χρειάζονται προσωπικότητες με ευρωπαϊκή διορατικότητα, ισχυρές Προεδρίες των χωρών- μελών, όπως επίσης μια στενή συνεργασία.

Στην ομιλία στην εκδήλωση στο ιστορικό κτίριο της ελληνικής πρεσβείας στη Βιέννη, ο καγκελάριος Φάιμαν, παραπέμποντας στη «μεγάλη επιτυχία του εγχειρήματος ειρήνης Ευρώπη» αλλά και στη δυσκολία μετάδοσής της στους πολίτες, υπογράμμισε την ανάγκη να βρεθούν στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης, μέτρα για απασχόληση και ανάπτυξη όπως επίσης για προώθηση της παιδείας και της έρευνας.

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, για την εξασφάλιση της απαραίτητης οικονομικής ανάπτυξης η Ευρώπη θα πρέπει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της και να θέτει ολοένα και νέους στόχους.

Τη σημασία της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην Ευρώπη, με το βλέμμα στραμμένο ακριβώς στο μέλλον των νέων ανθρώπων, επισήμανε στην προσφώνησή της και η οικοδεσπότης της εκδήλωσης, η νέα πρέσβειρα της Ελλάδας στην Αυστρία, Χρυσούλα Αλειφέρη.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Αυστριακός καγκελάριος είχε τονίσει πως οι αποφάσεις ως προς τα πρόσωπα για το μέλλον της Ευρώπης θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούνιο, προσθέτοντας ότι στη βάση των αρχών της Δημοκρατίας, θα πρέπει να δοθεί σύντομα στον υποψήφιο της παράταξης, που αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου, δηλαδή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η εντολή διαπραγμάτευσης.

Ο Αυστριακός καγκελάριος, αν και Σοσιαλδημοκράτης, ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που, ήδη την επόμενη των ευρωεκλογών, τάχθηκε ανοικτά υπέρ του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, υποψηφίου του Λαϊκού Κόμματος, για την ανάληψη της θέσης του μελλοντικού προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως είχε τονίσει, πριν τις ευρωεκλογές είχε συμφωνηθεί ότι ο επικεφαλής της ισχυρότερης παράταξης θα πρέπει να αναλάβει αυτήν τη θέση και αυτό που ίσχυε πριν τις εκλογές θα πρέπει να ισχύσει και μετά από αυτές, κάτι που ο ίδιος επανέλαβε τώρα με απόλυτη σαφήνεια στην εκδήλωση της ελληνικής Προεδρίας στη Βιέννη.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ