Σταϊνμάγερ: Εξετάζονται περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Σταϊνμάγερ: Εξετάζονται περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Οι ηγέτες της ΕΕ ενδεχομένως να επωφεληθούν της συνόδου κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν το ζήτημα της επιβολής περαιτέρω κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας λόγω της επιδεινούμενης κατάστασης στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ ύστερα από συνομιλίες που είχε με τους ομολόγους του της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας.

“Αυτή ενδέχεται να είναι μία συζήτηση που θα συνεχιστεί στην επόμενη σύνοδο των ευρωπαίων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων”, είπε ο Σταϊνγμάγερ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην πρωτεύουσα της Εσθονίας, το Ταλίν.

Η ΕΕ έχει θέσει σαφείς προϋποθέσεις για την επιβολή περαιτέρω οικονομικών και διπλωματικών κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας, είπε ο Σταϊνμάγερ, αλλά με τους ομολόγους του της Βαλτικής δεν κατέληξαν στις συνομιλίες τους αν ήρθε αυτή η ώρα.

“Αν η Ρωσία ευθύνεται για τη συνεχιζόμενη αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας, τότε θα είναι αναπόφευκτες οι περαιτέρω αποφάσεις. Δεν καταλήξαμε αν βρισκόμαστε τώρα σε αυτό το σημείο”, εξήγησε.

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, η αποτυχία των συνομιλιών ανάμεσα στην ΕΕ, τη Μόσχα και το Κίεβο για το φυσικό αέριο το Σαββατοκύριακο έδειξε ότι “απέχουμε από μία πολιτική επίλυση της ουκρανικής κρίσης”.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την κατάρριψη ουκρανικού μεταγωγικού αεροσκάφους από φιλορώσους αυτονομιστές πάνω από το αεροδρόμιο του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, συνιστούν “πραγματική οπισθοδρόμηση στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της κρίσης”, είπε ο Σταϊνμάγερ.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ