ΦΩΤΟ-Ο άνθρωπος που είναι πιο ισχυρός από τον Μπιν Λάντεν

ΦΩΤΟ-Ο άνθρωπος που είναι πιο ισχυρός από τον Μπιν Λάντεν

Κανείς δεν γνωρίζει πως είναι σήμερα καθώς, σε αντίθεση με τον ιδρυτή της Αλ Κάιντα, ο Αμπού Μπαρκ αλ Μπαγκντάντι αποφεύγει φωτογραφίες και βίντεο.

Υπάρχουν μόνο δύο φωτογραφίες του, αμφότερες τύπου ταυτότητας και θολές. Στη μία, η οποία έχει διανεμηθεί από το FBI, εικονίζεται παχουλός και αξύριστος. Στην άλλη, του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών, δείχνει σχεδόν φαλακρός με γένια και μουστάκι. Στην πραγματικότητα κανείς εν γνωρίζει πως είναι σήμερα ο Αμπού Μπαρκ αλ Μπαγκντάντι, ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ).

Παρόλα αυτά, κανένας τζιχαντιστής ηγέτης πριν από αυτόν δεν είχε υπό τη διοίκησή του τόσους μαχητές, δεν είχε θέσει υπό τον έλεγχό του τόσο μεγάλο έδαφος, ούτε είχε εξασφαλίσει ένα τόσο μεγάλο οικονομικό κέρδος.

Ούτε καν ο Οσάμα Μπιν Λάντεν την εποχή της μεγάλης του δόξας στο Αφγανιστάν, πριν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου δεν ήταν τόσο ισχυρός.

Ο Αμπού Μπαρκ αλ Μπαγκντάντι, οι άνδρες του οποίου είναι διασκορπισμένοι από τις πύλες της Βαγδάτης μέχρι τα προάστια της Δαμασκού και από τα σύνορα της Ιορδανίας έως τα σύνορα με την Τουρκία, είναι «ο αόρατος τζιχαντιστής», μία απρόσωπη δύναμη.

Κανείς δεν μπορεί να πει ότι τον έχει δει, ούτε οι Δυτικοί που κρατούνταν όμηροι από τους άνδρες του στη Συρία και κατάφεραν να δραπετεύσουν από εκείνη την κόλαση. Ακόμη και το ψευδώνυμο που χρησιμοποιεί είναι παγίδα: το Αμπού Μπαρ αναφέρεται στον χαλίφη του Προφήτη Μωάμεθ, το αλ Μπαγκντάντι σημαίνει απλώς Βαγδάτη.

Ενώ ο Μπιν Λάντεν έβαζε μία δόση ποπ σταρ στα γυρίσματα των προπαγανδιστικών βίντεο, ο αλ Μπαγκντάντι, αποφεύγει να φαίνεται. Σε αντίθεση με τον Αϊμάν α Ζαουάχρι, τον αιγύπτιο γιατρό που ανέλαβε τα ηνία της Αλ Κάιντα μετά την εξουδετέρωση του Μπιν Λάντεν, τον Μάιο του 2011, και του αρέσει να μιλάει με τις ώρες στα βίντεο που αναρτά στο Ίντερνετ, ο αλ Μπαγκντάντι δεν μιλάει καθόλου.

Αυτή η σιωπή και η απουσία είναι που φουντώνουν περισσότερο τον μύθο του. Γι΄ αυτόν μιλούν αποκλειστικά οι ενέργειες και η σκληρότητά του, υφαίνοντας μία ιστορία που συγκλονίζει όλη την τζιχαντοσφαίρα, από την Ινδονησία έως τη Μαυριτανία, διαμέσου των ευρωπαίων προαστίων.

 

Πηγή: Τα Νέα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ