“Κύμα” μεταθέσεων δικαστικών στην Τουρκία

“Κύμα” μεταθέσεων δικαστικών στην Τουρκία

Η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε σε νέο κύμα μεταθέσεων τουλάχιστον 2.000 δικαστικών λειτουργών, στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά της αδελφότητας του ιμάμη Φετουλάχ Γιουλέν, ενώ προχώρησε και σε αλλαγές στο γενικό επιτελείο και την Κεντρική Τράπεζα.

Σε ανακοίνωσή του χθες βράδυ το ανώτατο συμβούλιο δικαστών και εισαγγελέων δημοσίευσε έναν κατάλογο 2.224 δικαστικών λειτουργών που θα μετατεθούν.

Είναι το μεγαλύτερο κύμα μεταθέσεων που έχει διατάξει η κυβέρνηση στο δικαστικό σώμα μετά την αποκάλυψη στα μέσα Δεκεμβρίου ενός πρωτοφανούς σκανδάλου διαφθοράς που πλήττει στο σύνολό του το ισλαμικών καταβολών συντηρητικό καθεστώς, περιλαμβανομένου του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν έχει κατηγορήσει το κίνημα του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, στον οποίο στηρίχθηκε για να αναλάβει την εξουσία, ότι βρίσκεται πίσω από τις κατηγορίες σε βάρος του και ότι εξύφανε συνωμοσία για να προκαλέσει την πτώση του.

Από τα τέλη του 2013, ο πρωθυπουργός διέταξε πρωτοφανείς εκκαθαρίσεις στην αστυνομία, όπου περισσότεροι από 6.000 αξιωματικοί απολύθηκαν ή μετατέθηκαν, αλλά και στη δικαιοσύνη, όπου οι υποστηρικτές του Γκιουλέν έχουν μεγάλη επιρροή.

Σε ομιλία του χθες ο Ερντογάν, ο οποίος ετοιμάζεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 10 και 24 Αυγούστου, εξέφρασε εκ νέου τη βούλησή του να καταπολεμήσει το “παράλληλο κράτος” που συγκροτούν οι υποστηρικτές του Γκιουλέν. “Από τώρα και στο εξής, δεν πρέπει να έχουν πλέον καμία υποστήριξη από εμάς”, δήλωσε.

Επιπλέον, η γενική συνέλευση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας προχώρησε στην αντικατάσταση πέντε εκ των πλέον υψηλόβαθμων στελεχών της, μεταξύ τους ο διευθυντής του γραφείου του διοικητή της Ερντέμ Μπαστζί, μετέδωσαν σήμερα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Οι αλλαγές αυτές σημειώνονται εν μέσω ενός αδήλωτου πολέμου μεταξύ του Ερντογάν και του Μπαστζί για τη νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας.

Γι να ανακόψει την κατακόρυφη πτώση της λίρας, η Τράπεζα προχώρησε στα τέλη Ιανουαρίου σε μαζική αύξηση των επιτοκίων της, που έπεσαν θύματα της πολιτικής έντασης στη χώρα και των ανησυχιών για την οικονομική της ανάπτυξη.

Ο Ερντογάν διαφώνησε δημοσίως με την απόφαση αυτή και στο εξής ζητεί μεγάλη μείωση των επιτοκίων ώστε να αποτραπεί κάθε αρνητική επίπτωση στην ανάπτυξη. Ωστόσο ο Μπασκί απορρίπτει την πρόταση αυτή, όσο ο πληθωρισμός που πλησιάζει το 10% σε ετήσια βάση, παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ