Έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ για τις εξελίξεις στο Ιράκ

Έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ για τις εξελίξεις στο Ιράκ

 

Έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποίησαν σήμερα το απόγευμα οι πρεσβευτές των χωρών του ΝΑΤΟ μετά από αίτημα της Τουρκίας με αφορμή την κατάσταση στο Ιράκ και την απαγωγή 80 Τούρκων πολιτών, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters, αξιωματούχος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

«Η Τουρκία ενημέρωσε τους συμμάχους σχετικά με την κατάσταση στην ιρακινή πόλη, Μοσούλη και την απαγωγή των Τούρκων πολιτών, συμπεριλαμβανομένου του γενικού πρόξενου», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Συνέχισε λέγοντας ότι η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε για ενημερωτικούς σκοπούς και όχι σύμφωνα με το άρθρο 4 του ΝΑΤΟ, βάσει του οποίου κάθε κράτος-μέλος του Συμφώνου έχει το δικαίωμα να ζητήσει τη διεξαγωγή διαβουλεύσεων με τους συμμάχους όταν απειλείται η εδαφική ακεραιότητα ή η ασφάλειά του.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, λίγη ώρα νωρίτερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με την επιδείνωση της κατάστασης στο Ιράκ και δεσμεύτηκαν ότι θα παράσχουν «κάθε δυνατή βοήθεια» στην ιρακινή κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζεν Ψάκι, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι τα διυλιστήρια πετρελαίου στην περιοχή Μπαιτζί, τα μεγαλύτερα του Ιράκ, παραμένουν στον έλεγχο της ιρακινής κυβέρνησης, μετά τις αναφορές ότι τζιχαντιστές αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ) έθεσαν σήμερα υπό τον έλεγχό τους την πόλη Τικρίτ.

«Αντιλαμβανόμαστε σε αυτό το σημείο ότι τα διυλιστήρια παραμένουν στον έλεγχο της κυβέρνησης του Ιράκ», δήλωσε η Ψάκι στους δημοσιογράφους.

 

Διαβάστε επίσης:

ΒΙΝΤΕΟ-Ισλαμιστές απήγαγαν τον Τούρκο Πρόξενο και 24 διπλωμάτες στη Μοσούλη

Μαζική φυγή των κατοίκων της  Μοσούλης

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ