ΦΩΤΟ-Η βαρκάδα της Μέρκελ στη Σουηδία

ΦΩΤΟ-Η βαρκάδα της Μέρκελ στη Σουηδία

Σε δημοσίευμα στη διαδικτυακή πύλη EUobserver υπό τον τίτλο «H Μέρκελ κάνει βαρκάδα με τους πολέμιους του Γιούνκερ» γίνεται αναφορά στη συνάντηση της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ στη Στοκχόλμη με τον Σουηδό Πρωθυπουργό Φρέντρικ Ράινφελντ, τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Κάμερον καθώς και τον Ολλανδό Πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.

Το άρθρο τονίζει ότι, παρόλο που το θέμα της υποψηφιότητας του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν ήταν επίσημα στην ατζέντα, ο Κάμερον επανέλαβε την αντίθεση του σε αυτή. «Εμείς πρέπει να είμαστε αυτοί που θα διαλέξουμε ποιοι θα διοικήσουν τα θεσμικά όργανα, αντί απλώς να δεχτούμε κάποια νέα διαδικασία που ποτέ δε συμφωνήθηκε» τόνισε ο Βρετανός Πρωθυπουργός.

Ο Ράινφελντ, μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, φαίνεται ότι συμφωνεί με τις θέσεις του Κάμερον.

Παράλληλα το άρθρο επισημαίνει ότι, παρά την έγκριση της υποψηφιότητας Γιούνκερ από την Μέρκελ, πηγές από το Βερολίνο δήλωσαν στη διαδικτυακή πύλη ότι όσο επιμηκύνεται η διαδικασία τόσο χάνει έδαφος η υποψηφιότητά του.

Σύμφωνα με πηγές, «αν συνεχίσουν να υπάρχουν τόσο έντονες αντιδράσεις, δεν θα είναι εφικτό να παραμείνει υποψήφιος».

Στο μεταξύ, όπως αναφέρεται, πολλοί ηγέτες εξετάζουν στο παρασκήνιο εναλλακτικές λύσεις.

Ο Ολλανδός Πρωθυπουργός πρόκειται μετά τη μίνι σύνοδο αυτή να συναντηθεί με τον Ιρλανδό ομόλογό του Έντα Κένι, ενώ η Μέρκελ, σύμφωνα με το άρθρο, δεν κατάφερε να πείσει την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ να διεκδικήσει τη θέση.

Τα ονόματα άλλων υποψηφίων που έχουν ακουστεί είναι του Πασκάλ Λαμί, πρώην επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), και της Δανής πρωθυπουργού Χέλε Τόρνιγκ-Σμιτ.

Το άρθρο κλείνει επισημαίνοντας ότι ο Μάρτιν Σούλτς δεν θα είναι ο επόμενος Γερμανός Επίτροπος. Οι Χριστιανοδημοκράτες απορρίπτουν αυτό το ενδεχόμενο, ενώ δεν αποκλείεται να τη θέση να αναλάβει εκ νέου ο Επίτροπος Γκίντερ Έτιγκερ.

Παράλληλα σε άρθρο στη διαδικτυακή πύλη European Voice με τίτλο «Εκκρεμεί ο διορισμός Γιούνκερ» αναφέρεται ότι ο ρόλος της Γερμανίδας καγκελαρίου είναι σημαντικός, καθώς η ενδεχόμενη αποχή της Γερμανίας από τη διαδικασία της ψηφοφορίας μπορεί να τη θέσει εν αμφιβόλω και να στερήσει από το Γιούνκερ τη θέση. Το ίδιο θα συμβεί στην περίπτωση ενός ιταλικού όχι ή αποχής.

Τέλος, σε δημοσίευμα της διαδικτυακής πύλης Euractiv με τίτλο «Η Mέρκελ συναντά τους πολέμιους του Γιούνκερ στη Στοκχόλμη» γίνεται επίσης αναφορά στην αντίδραση του Σουηδού Πρωθυπουργού στη διαδικασία επιλογής προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ