Αφγανιστάν-Νεκροί πέντε στρατιώτες του ΝΑΤΟ

Αφγανιστάν-Νεκροί πέντε στρατιώτες του ΝΑΤΟ

Πέντε στρατιώτες της ΝΑΤΟϊκής δύναμης στο Αφγανιστάν σκοτώθηκαν χθες Δευτέρα στα νότια της χώρας λίγες μέρες πριν από τον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών, και σύμφωνα με την αστυνομία και τους Ταλιμπάν ο θάνατός τους προήλθε από τα πυρά ελικοπτέρων των ίδιων των συμμαχικών δυνάμεων.

Η Διεθνής Δύναμη Αρωγής για την Ασφάλεια (ISAF) στο Αφγανιστάν, πάντως, δεν αναφέρθηκε στις συνθήκες του συμβάντος στην επαρχία Ζαμπούλ και σημείωσε ότι διενεργεί σχετική έρευνα.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, ο Γιουσούφ Αχμάντι, δήλωσε ότι οι ένοπλοι μαχητές πραγματοποιούσαν επίθεση εναντίον των διεθνών δυνάμεων στην επαρχία Ζαμπούλ όταν επενέβησαν τα συμμαχικά ελικόπτερα και από λάθος σκότωσαν ΝΑΤΟϊκούς στρατιώτες.

Ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομία Σακί Ρογκλεβάι δήλωσε: “Στρατιώτες της ISAF επέστρεφαν στις βάσεις τους ύστερα από μία επιχείρηση όταν έπεσαν σε ενέδρα των ενόπλων. Από λάθος επλήγησαν οι ίδιες οι δυνάμεις τους και σκοτώθηκαν οι στρατιώτες”.

Στην ISAF υπηρετούν στρατιώτες από 50 χώρες.

Οι Ταλιμπάν έχουν κλιμακώσει τις επιθέσεις τους ενόψει την αποχώρησης των περισσότερων ξένων στρατιωτών από τη χώρα στο τέλος του 2014.

Οι περισσότεροι στρατιώτες στο νότιο Αφγανιστάν είναι Αμερικανοί.

Το νότιο Αφγανιστάν είναι το προπύργιο των Ταλιμπάν και μέλη τους εξαπολύουν συχνά επιθέσεις εις βάρος των δυνάμεων ασφαλείας στην περιοχή.

Οι ένοπλοι έχουν απειλήσει να παρακωλύσουν την εκλογική διαδικασία του Σαββάτου και πριν από λίγες μέρες πραγματοποίησαν επίθεση εναντίον του επικρατέστερου προεδρικού υποψηφίου Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ