Το τελευταίο αντίο στην Μάγια Αγγέλου

Το τελευταίο αντίο στην Μάγια Αγγέλου

Εξέχοντες πολιτικοί και διασημότητες από όλους τους χώρους απέτισαν ύστατο φόρο τιμής χθες στη Μάγια Αγγέλου, την Αμερικανίδα μυθιστοριογράφο, ποιήτρια και ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κηδεύτηκε στο Γουίνστον Σέιλεμ της Βόρειας Καρολίνας.

Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπιλ Κλίντον, η πρώτη κυρία, Μισέλ Ομπάμα, και η διάσημη τηλεπαρουσιάστρια talk show, Όπρα Γουίνφρεϊ, ήταν εκεί για να αποτίσουν φόρο τιμής στην Αγγέλου, η οποία πέθανε στις 28 Μαΐου σε ηλικία 86 ετών. Η Γουίνφρεϊ ανέφερε ότι η Μάγια Αγγέλου ήταν σαν μητέρα της και την καθοδήγησε να υπομένει την κριτική και την κακή δημοσιότητα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Κλίντον θυμήθηκε ότι της διάβασε μόλις πριν από λίγες εβδομάδες και όταν τη ρώτησε αν ήταν αρκετά υγιής για να είναι έξω η Αγγέλου του απάντησε, «Ότι είμαι σε αναπηρική καρέκλα, δεν σημαίνει ότι δεν μπορώ να είμαι έξω». Με τον Μπιλ Κλίντον η Αγγέλου είχε μια ιδιαίτερη σχέση καθώς ήταν αυτή που διάβασε ένα από τα ποιήματά της στην τελετή ορκωμοσίας του τότε αμερικανού προέδρου το 1993.

Η Αγγέλου, ήταν στην πρώτη γραμμή της μάχης για την απόκτηση πολιτικών δικαιωμάτων των αφροαμερικανών και συνεργάστηκε με τον αείμνηστο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ενώ ήταν στενή φίλη του άλλου αφροαμερικανού ακτιβιστή Μάλκολμ X. Το πραγματικό της όνομα ήταν Μάργκεριτ Αν Τζόνσον και είχε γεννηθεί το 1928 στο Μιζούρι.

Η Μάγια Αγγέλου έγραψε επτά αυτοβιογραφικά βιβλία, αλλά αυτό που την έκανε παγκοσμίως γνωστή ήταν το πρώτο με τίτλο «Ξέρω γιατί κελαηδάει το πουλί στο κλουβί» (1969), και πραγματευόταν την ενηλικίωσή της στο εχθρικό περιβάλλον του αμερικανικού νότου των δεκαετιών του 1930 και 1940.

Συνολικά έχει γράψει περισσότερα από 30 βιβλία καθώς επίσης θεατρικά έργα, σενάρια για ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Είχε κερδίσει βραβείο Γκράμι για τρία άλμπουμ στα οποία απαγγέλλει. Ζούσε στο Ουίνστον-Σέιλεμ στη Βόρεια Καρολίνα, όπου ήταν καθηγήτρια Αμερικανικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο Γουέικ Φόρεστ.

 

Διαβάστε επίσης:

 

Εκεχειρία κήρυξαν οι αντάρτες στην Κολομβία

Η Ουάσινγκτον ενισχύει Ουκρανία, Μολδαβία και Γεωργία

Απειλούν με απεργία οι εργαζόμενοι στο μετρό του Σάο Πάολο

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ