Η Ουάσινγκτον ενισχύει Ουκρανία, Μολδαβία και Γεωργία

Η Ουάσινγκτον ενισχύει Ουκρανία, Μολδαβία και Γεωργία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύθηκαν να προσφέρουν επιπλέον εκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετη βοήθεια προς την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία, εμβαθύνοντας την αμερικανική υποστήριξη σε αυτές τις χώρες που έχουν δυτικό προσανατολισμό και βρίσκονται στα σύνορα της Ρωσίας.

Ο αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε την επιπλέον βοήθεια, η οποία πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κίεβο όπου παραβρέθηκε στην ορκωμοσία του προέδρου της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο.

Η Ουάσινγκτον υποσχέθηκε 48 εκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία, 8 εκατομμύρια δολάρια στη Μολδαβία και 5 εκατομμύρια δολάρια για τη Γεωργία μετά τη συνάντηση που είχε ο Τζο Μπάιντεν με τους προέδρους των τριών χωρών, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος στη Μολδαβία, η αμερικανική βοήθεια θα έχει ως στόχο προγράμματα ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών και της οικονομίας, καθώς η χώρα εφαρμόζει μια εμπορική συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση το περασμένο καλοκαίρι. Η νέα οικονομική ενίσχυση είναι πέραν των 2,7 εκατομμυρίων δολαρίων που ανακοινώθηκαν το Μάρτιο. Ομοίως, τα 5 εκατομμύρια δολάρια προς τη Γεωργία, θα βοηθήσουν τους ανθρώπους που ζουν κατά μήκος των συνόρων με τη Ρωσία «να αυξήσουν την πρόσβαση σε αντικειμενική ενημέρωση στα κατεχόμενα εδάφη της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας».

Η συμπληρωματική ενίσχυση για την Ουκρανία ακολουθεί τη συνάντηση που είχε ο Μπαράκ Ομπάμα με τον νέο πρόεδρο της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο, στη Βαρσοβία και θα χορηγηθεί για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ανέφερε ο Λευκός Οίκος. Τα νέα οικονομικά πακέτα στήριξης ακολουθούν την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ΗΠΑ την Τρίτη ότι θα βοηθήσουν στην οικοδόμηση της αμυντικής ικανότητας της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και της Γεωργίας.

Όπως και στην περίπτωση της Ουκρανίας, υπάρχουν σοβαρές εντάσεις μεταξύ της Μόσχας και των άλλων δυο χωρών της Μολδαβίας και της Γεωργίας, εξ αιτίας των αποσχιστικών τάσεων εθνικών ομάδων που ευθυγραμμίζονται με τη Ρωσία. Η Υπερδνειστερία, στην περίπτωση της Μολδαβίας, και η Αμπχαζία και η Νότια Οσετία, στην περίπτωση της Γεωργίας.

Η προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας στη ρωσική ομοσπονδία τον περασμένο Μάρτιο, έχει προκαλέσει την πιο σοβαρή κρίση στις σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου.

 

Διαβάστε επίσης:

 

Δεξαμενόπλοιο αγνοείται στις ακτές της Γκάνας

Ένας νεκρός από επεισόδια στην Τουρκία

Οι Ισπανοί διαδηλώνουν κατά της μοναρχίας

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ