Το κάλεσμα του Σταϊνμάγερ στην Ουκρανία

Το κάλεσμα του Σταϊνμάγερ στην Ουκρανία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση της Ουκρανίας να επιδείξει μεγάλη προσοχή στη χρήση στρατιωτικής ισχύος εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Το αποτέλεσμα των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην ανατολική Ουκρανία δεν πρέπει να είναι να δοθεί περισσότερη ώθηση στους αυτονομιστές», τόνισε ο Σταϊνμάγερ σε μία συνέντευξή του στην εφημερίδα Tagesspiegel am Sonntag, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν εκ των προτέρων σήμερα, την ημέρα που ορκίστηκε και ανέλαβε τα καθήκοντά του ο νέος πρόεδρος στο Κίεβο.

Σε μία τόσο τεταμένη κατάσταση, πρόσθεσε ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας, θα ήταν «σώφρον να επιδειχθεί μεγάλη προσοχή στη χρήση στρατιωτικής ισχύος και να υπάρχει μία αίσθηση του μέτρου».

Ο Σταϊνμάγερ επισήμανε, επίσης ότι η συμπεριφορά της Ρωσίας, όσον αφορά τη σύγκρουση, έχει «μεταβληθεί αξιοσημείωτα», ένα σχόλιο που μοιάζει να σηματοδοτεί ότι το Βερολίνο υιοθετεί ένα νέο τόνο στη σύγκρουση, δίνοντας έμφαση στη σημασία που έχει το Κίεβο και η Μόσχα να αναλάβουν την ευθύνη να αποκλιμακώσουν την κατάσταση.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Γερμανία έχει καλέσει επανειλημμένα το Κρεμλίνο να συμβάλει στη σταθεροποίηση της Ουκρανίας, μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία τον Μάρτιο και το ξέσπασμα συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Στο περιθώριο των εκδηλώσεων στη Γαλλία για την 70ή επέτειο της Απόβασης στη Νορμανδία κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου —χθες Παρασκευή— η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ είπε στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η χώρα του έχει μία «μεγάλη ευθύνη», να συμβάλει να αποκατασταθεί η ειρήνη στην Ουκρανία.

Και ο Σταϊνμάγερ τόνισε ότι η Ρωσία πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί, για να συμβάλει να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και ότι είναι «σημαντικό η Μόσχα να υποστηρίξει δημοσίως την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και να απορρίψει όλες τις προσπάθειες που αποσκοπούν στο διχασμό της».

Ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας επισήμανε ακόμη πως και οι δύο πλευρές πρέπει να εντείνουν τα μέτρα φύλαξης των συνόρων που μοιράζονται, ώστε να αποτραπεί η είσοδος στο ουκρανικό έδαφος όπλων και μαχητών από τη Ρωσία.

Ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, έστειλε ένα αδιάλλακτο μήνυμα στη Ρωσία σήμερα, διαμηνύοντας στην ομιλία που εκφώνησε στην τελετή ορκωμοσίας του πως η χώρα του δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την Κριμαία και δεν θα συμβιβαστεί στην πορεία της, για να αποκτήσει στενότερες σχέσεις με την Ευρώπη.

Μετά την εκλογή του Ποροσένκο, οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν κλιμακώσει τις επιχειρήσεις τους εναντίον των αυτονομιστών ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία, που θέλουν οι περιοχές τους να αποσχιστούν από τη χώρα και να ενταχθούν στη Ρωσική Ομοσπονδία. Ορισμένα τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας έχουν μετατραπεί σε εμπόλεμες ζώνες.

Διαβάστε επίσης:

Γιούνκερ: Δεν θα πέσω στα γόνατα

Αμερικανός τουρίστας κρατείται στη Β. Κορέα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ