Ιράκ-Ένοπλοι κρατούν ομήρους σε πανεπιστήμιο

Ιράκ-Ένοπλοι κρατούν ομήρους σε πανεπιστήμιο

Ένοπλοι κατέλαβαν σήμερα ένα πανεπιστήμιο στη δυτική ιρακινή επαρχία Άνμπαρ, συλλαμβάνοντας ομήρους στην πανεπιστημιούπολη εκατοντάδες φοιτητές και τους καθηγητές τους, δήλωσαν πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας.

Αφού έδωσαν μάχη με τους φρουρούς στη διάρκεια της νύκτας, οι ένοπλοι εισέβαλαν στο Πανεπιστήμιο Άνμπαρ στην επαρχιακή πρωτεύουσα Ραμάντι, τμήματα της οποίας ελέγχονται από την αρχή του χρόνου από αντικυβερνητικούς μαχητές φυλών και εξεγερμένους.

Δυνάμεις ασφαλείας περικύκλωσαν σήμερα το πανεπιστήμιο στο Ραμάντι και αντάλλαξαν πυρά με τους μαχητές, οι οποίοι έχουν τοποθετήσει βόμβες στο χώρο και περιπολούν στις σκεπές με τουφέκια ελεύθερων σκοπευτών.

Πηγές στο νοσοκομείο του Ραμάντι είπαν πως παρελήφθησαν τα πτώματα δύο ανθρώπων, ενός φοιτητή και ενός αστυνομικού.

Ένας καθηγητής παγιδευμένος στο τμήμα Φυσικής είπε πως μέλη του προσωπικού του πανεπιστημίου που ζουν έξω από το Ραμάντι, είχαν μείνει στο πανεπιστήμιο για να περάσουν τη νύκτα επειδή είναι εξεταστική περίοδος.

“Ακούσαμε σφοδρά πυρά γύρω στις 4 π.μ.. Πιστέψαμε πως ήταν οι δυνάμεις ασφαλείας που έρχονταν για να μας προστατέψουν και εκπλαγήκαμε όταν διαπιστώσαμε πως επρόκειτο για ενόπλους”, είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία του με το πρακτορείο Ρόιτερς. “Μας υποχρέωσαν να μπούμε στα δωμάτια και τώρα δεν μπορούμε να φύγουμε”.

Ο καθηγητής κατάφερε αργότερα να δραπετεύσει μαζί με 15 συναδέλφους του και φοιτητές. “Πήρα μαζί μου μερικές από τις κόλλες των εξετάσεων των φοιτητών μου σε μια νάιλον σακούλα, και, φορώντας το κοστούμι και τη γραβάτα μου, πήδηξα το φράκτη και είμαι τώρα έξω”, είπε.

Οι ένοπλοι επέτρεψαν σε 100 ως 150 άλλα άτομα να εγκαταλείψουν την πανεπιστημιούπολη, δήλωσαν πηγές.

Η ταυτότητα των ενόπλων δεν έχει ξεκαθαρισθεί, αλλά το Ραμάντι είναι μία από τις δύο πόλεις στην Άνμπαρ που κατελήφθησαν στις αρχές του έτους από μέλη φυλών και εξεγερμένους σουνίτες, στους οποίους περιλαμβάνονται μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ).

Οι δυνάμεις ασφαλείας ελέγχουν το κέντρο του Ραμάντι, αλλά ο έλεγχος των προαστίων και των γύρω περιοχών εναλλάσσεται ανάμεσα σ’ αυτές και τους ενόπλους. Η πόλη της Φαλούτζα, περίπου 50 χλμ. μακρύτερα, εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια των εξεγερμένων.

Ένας από τους φρουρούς του πανεπιστημίου είπε πως πιστεύει ότι ο πραγματικός στόχος των ενόπλων ήταν να καταλάβουν μια περιοχή, που αποκαλείται Χουμάιρα, πίσω από την πανεπιστημιούπολη, κάτι που θα τους επέτρεπε να δημιουργήσουν γραμμές ανεφοδιασμού ανάμεσα στο Ραμάντι και τη Φαλούτζα.

“Πιστεύω πως οι μαχητές θα αποσυρθούν καθώς ο στόχος τους δεν είναι το πανεπιστήμιο. Ήρθαν για να μείνουν στη Χουμάιρα και ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι γι’ αυτούς”, δήλωσε.

“Θέλουν να είναι συνδεδεμένοι με τους ενόπλους τους στη Φαλούτζα. Πιστεύω πως οι δυνάμεις ασφαλείας το έχουν συνειδητοποιήσει”, πρόσθεσε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ