Συνέλαβαν υποστηρικτές του Μόρσι

Συνέλαβαν υποστηρικτές του Μόρσι

Οι αστυνομικές αρχές της Αιγύπτου συνέλαβαν 15 υποστηρικτές του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, δύο ημέρες πριν από την ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Οι συλληφθέντες σχετίζονται με την εκτός νόμου Μουσουλμανική Αδελφότητα και φέρονται ότι σχεδίαζαν επιθέσεις στις δημόσιες εκδηλώσεις για την εκλογική νίκη του Σίσι, ανέφερε στον ιστότοπό της η κυβερνητική εφημερίδα αλ Αχράμ. Όλοι τους συνελήφθησαν στην Αλεξάνδρεια.

Χιλιάδες υποστηρικτές του Μόρσι έχουν συλληφθεί μετά την ανατροπή του από τον στρατό, τον περασμένο Ιούλιο. Ο Αλ Σίσι, που πρωτοστάτησε στην ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου, θα ορκιστεί την Κυριακή στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο. Το Κάιρο έχει προσκαλέσει πολλούς ηγέτες χωρών στην τελετή αυτή, μεταξύ των οποίων και τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί. Αναμένεται επίσης να παραβρεθούν οι ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας, του Κουβέιτ και του Μπαχρέιν, των χωρών που έχουν στηρίξει την Αίγυπτο οικονομικά στην μετά τον Μόρσι εποχή.

Ο Αλ Σίσι κέρδισε τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Μάιο με ποσοστό σχεδόν 97%.

Τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο πρόεδρος του Ισραήλ του τηλεφώνησαν για να τον συγχαρούν για τη νίκη του και να του επισημάνουν τη σημασία μιας καλής σχέσης μεταξύ των χωρών τους. Ούτε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ούτε και ο πρόεδρος Σιμόν Πέρες είχαν μιλήσει με τον Μόρσι στο παρελθόν.

Από το γραφείο του Πέρες εκδόθηκε μια ανακοίνωση στην οποία σημειώνεται ότι “ο πρόεδρος Σίσι ευχαρίστησε τον πρόεδρο Πέρες για τα θερμά του λόγια”.

Η Αίγυπτος και το Ισραήλ υπέγραψαν το 1979 μια ιστορική συνθήκη ειρήνης που θεωρήθηκε από τη Δύση ως ο θεμέλιος λίθος για τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή. Μολονότι ο Μόρσι ουδέποτε απείλησε ότι θα καταγγείλει τη συνθήκη αυτή, πολλοί Ισραηλινοί αξιωματούχοι αισθάνθηκαν ανακούφιση με την απομάκρυνση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από την εξουσία και δηλώνουν ότι η ασφάλεια κατά μήκος των συνόρων της χώρας τους με την Αίγυπτο έχει βελτιωθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο.

Δεν είναι σαφές πάντως εάν στην ορκωμοσία του Αλ Σίσι θα παραβρεθούν και Ισραηλινοί εκπρόσωποι. Ο νέος πρεσβευτής του Ισραήλ στο Κάιρο δεν έχει επιδώσει ακόμη τα διαπιστευτήριά του, πράγμα που αυτομάτως σημαίνει ότι δεν μπορεί να προσκληθεί στην τελετή.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ