Νεκροί από την επίθεση σε υποψήφιο Αφγανό Πρόεδρο

Νεκροί από την επίθεση σε υποψήφιο Αφγανό Πρόεδρο

Επίθεση αυτοκτονίας, με στόχο την αυτοκινητοπομπή του επικρατέστερου υποψηφίου για την προεδρία Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα έξω από ξενοδοχείο της δυτικής Καμπούλ, όπου λίγο πριν είχε πραγματοποιήσει προεκλογική συγκέντρωση, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι και να τραυματιστούν 16, σύμφωνα με το Ρόιτερς, που επικαλείται την αστυνομία.

Οι πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες της επίθεσης είναι ακόμη συγκεγχυμένες. Ενδεικτικό είναι ότι το Γαλλικό Πρακτορείο και το Γερμανικό Πρακτορείο κάνουν λόγο μόνο για ελαφρά τραυματισμένους.

Ο ίδιος ο υποψήφιος πρόεδρος είπε ότι από την έκρηξη καταστράφηκε το αυτοκίνητό του και τραυματίστηκαν οι σωματοφύλακές του.

“Καθώς έφευγα από τη συγκέντρωση του Λαϊκού Κόμματος Ισλαμικής Ενότητας και κατευθυνόμουν σε μία άλλη συγκέντρωση στη συνοικία Κότε Σάνγκι, βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο δρόμο έπληξε το αυτοκίνητό μου, το οποίο και καταστράφηκε”, είπε ο Αμπντουλάχ.

Αυτή είναι η πρώτη σοβαρή επίθεση που σημειώνεται στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στη χώρα.

Δεν είναι ακόμη σαφές σε ποιο όχημα επέβαινε ο Αμπντουλάχ τη στιγμή της έκρηξης.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Καμπούλ, Χασμάτ Στανεκζάι, επιβεβαίωσε στο Ρόιτερς ότι βομβιστής καμικάζι ανατινάχθηκε κοντά στην αυτοκινητοπομπή του Αμπντουλάχ προς το μεσημέρι.

Πλάνα που πρόβαλε τοπικός τηλεοπτικός σταθμός δείχνουν τουλάχιστον έναν νεκρό πεσμένο στο δρόμο και σπασμένες βιτρίνες από καταστήματα και κτίρια της περιοχής.

Η επίθεση σημειώνεται οκτώ μέρες πριν από το β’ γύρο των προεδρικών εκλογών, κατά τον οποίο θα αναμετρηθούν ο Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, ο οποίος κατέλαβε την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο με το 45% των ψήφων και ο Ασράφ Γάνι, ο οποίος συγκέντρωσε το 31,6%.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι Ταλιμπάν έχουν απειλήσει με νέες επιθέσεις, για να εμποδίσουν τη διεξαγωγή τους, προειδοποιώντας τους ψηφοφόρους να μην προσέλθουν στις κάλπες, διότι, εάν το πράξουν, θα θέσουν τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Οι εκλογές αυτές θα αναδείξουν το διάδοχο του Χαμίντ Καρζάι, του μόνου πολιτικού ο οποίος κυβέρνησε στο Αφγανιστάν, μετά την πτώση των Ταλιμπάν, το 2001, αφού το αφγανικό Σύνταγμα ορίζει ότι δεν μπορεί να διεκδικήσει μία τρίτη θητεία στο αξίωμα.

Οι δύο υποψήφιοι που θα αναμετρηθούν στο δεύτερο γύρο είναι αμφότεροι πρώην υπουργοί του Καρζάι.

Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Διαβάστε επίσης:

Υπέρ του Γιούνκερ οι Γερμανοί

Χίλαρι Κλίντον: Αυταρχικός ο Πούτιν

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ