Συρία-Αναμενόμενη η νίκη του Άσαντ

Συρία- Αναμενόμενη η νίκη του Άσαντ

Αναμενόμενη θεωρείται η νίκη του Μπασάρ αλ-Άσαντ στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Τρίτη, παρά το γεγονός ότι ομάδες της αντιπολίτευσης και η διεθνής κοινότητα έχουν επικρίνει την εκλογική διαδικασία.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας περιορίστηκε μόνο στις περιοχές όπου η κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει τον έλεγχο. Τη διεξαγωγή των εκλογών απέρριψαν τόσο η αντιπολίτευση της Συρίας όσο και η πλειονότητα των δυτικών χωρών.

Η ψηφοφορία παρατάθηκε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, μέχρι και τα μεσάνυχτα της Τρίτης, καθώς η εκλογική επιτροπή δήλωσε ότι η προσέλευση έφτασε το 47,5 τοις εκατό, μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης της χώρας αυτής.

«Η Ανώτατη Δικαστική Επιτροπή, αρμόδια για τις εκλογές, αποφάσισε να παρατείνει την ψηφοφορία για 5 επιπλέον ώρες, εξαιτίας της μεγάλης προσέλευσης», μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Οι εκλογές αυτές αποτελούν «όνειδος», δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρί Χάρφ, αποκαλώντας τον Άσαντ «βάναυσο δικτάτορα», ο οποίος «δεν επιδεικνύει περισσότερη αξιοπιστία σήμερα από ότι εχθές».

Το καθεστώς της Δαμασκού «εκ προθέσεως αρνήθηκε σε εκατομμύρια Σύρους το δικαίωμα του εκλέγειν, ενώ συνεχίζει να σφαγιάζει το ίδιο το εκλογικό σώμα που φέρεται πως εκπροσωπεί και προστατεύει», είπε η Χαρφ.

Χαρακτηρίζοντάς τες ως «σκηνοθετημένες εκλογές», η Χαρφ συνέχισε λέγοντας πως «μία οικογενειακή κληρονομιά βίας 40 ετών, που συνθλίβει βάναυσα την πολιτική αντιγνωμία, αδυνατεί να εκπληρώσει τις φιλοδοξίες του λαού για ειρήνη και ευημερία».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, άσκησε επίσης έντονη κριτική κατά των εκλογών περιγράφοντάς τες ως «φάρσα». «Δεν πληρούν τα διεθνή πρότυπα των ελεύθερων, δίκαιων εκλογών με διαφάνεια», δήλωσε ο Ράσμουσεν από τις Βρυξέλλες προσθέτοντας ότι καμία συμμαχική χώρα δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα.

Εκτιμάται ότι 15,8 εκατομμύρια Σύροι είχαν το δικαίωμα ψήφου, οι οποίοι κλήθηκαν να ψηφίσουν στα 9.601 εκλογικά κέντρα της χώρας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Από την άλλη, τη δυνατότητα να ψηφίσουν δεν είχαν οι πολίτες που διαμένουν στις κατεχόμενες από τους αντάρτες περιοχές ιδιαίτερα στη βόρεια και ανατολική Συρία. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ, από τα συνολικά 22,4 εκατομμύρια Σύρων, τουλάχιστον το 40 τοις εκατό του πληθυσμού έχει εκτοπιστεί από τις συγκρούσεις, ενώ περίπου 2,8 εκατομμύρια έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες.

Ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης του Εθνικού Συνασπισμού δήλωσε ότι οι εκλογές αυτές δεν θα τους πτοήσουν. «Ο Άσαντ προσπαθεί να αποδείξει ότι έχει κερδίσει, αλλά εμείς λέμε ότι κάνει λάθος», δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας ο Αμπντέλ Μπάσετ Σίντα.

Η αντιπολίτευση έχει χαρακτηρίσει τους αντιπάλους του Άσαντ ως «μαριονέτες», οι οποίοι έχουν κληθεί από το καθεστώς να «παίξουν το ρόλο τους σε αυτές τις επαίσχυντες εκλογές».

Ένας από τους δύο διεκδικητές του προεδρικού θώκου, ο Χασάν αλ-Νούρι, δήλωσε την Τρίτη: «Μετά τις εκλογές η Συρία θα είναι μια νέα δημοκρατική, πολιτική, πλουραλιστική χώρα», ενώ ο δεύτερος διεκδικητής, Μαέρ αλ Χαντσάρ, έδωσε έμφαση στο «άνευ προηγουμένου υψηλό ποσοστό συμμετοχής».

Τόσο η αντιπολίτευση όσο και οι δυτικές δυνάμεις έχουν ζητήσει την παραίτηση του Άσαντ, ως ένα πρώτο βήμα για τη λήξη του εμφυλίου πολέμου που μαίνεται από το 2011.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ