Κρίσιμη η σύνοδος των G7 για λύση στην Ουκρανία

Κρίσιμη η σύνοδος των G7 για λύση στην Ουκρανία

Οι χώρες της G7 έχουν σήμερα την ευκαιρία να συνεργαστούν με τη Ρωσία για την εξεύρεση μιας “πολιτικής λύσης” στην ουκρανική κρίση, μετά την εκλογή του νέου προέδρου της Ουκρανίας, ανέφερε μια ευρωπαϊκή πηγή.

Οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών θα συναντηθούν αύριο το βράδυ στις Βρυξέλλες, μετά την αποπομπή της Ρωσίας από την ομάδα τους με αφορμή την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας.

“Υπάρχει τώρα μια ευκαιρία την οποία θα πρέπει να αδράξουμε (. . .). Θα υπάρξουν και άλλες ευκαιρίες για άμεσες επαφές. Πιστεύω ότι αυτό είναι το μήνυμα που θέλουν να στείλουν” οι ηγέτες της G7, ανέφερε η πηγή αυτή.

Η σύνοδος της G7 θα διεξαχθεί ακριβώς πριν από τους εορτασμούς για την 70ή επέτειο από την Απόβαση της Νορμανδίας, την Παρασκευή, στους οποίους θα συμμετάσχουν τόσο ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν όσο και ο εκλεγμένος πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είχε συνομιλίες σήμερα με τον Ποροσένκο στη Βαρσοβία, κάλεσε τον Πούτιν να συναντήσει τον Ουκρανό πρόεδρο.

Κατά την παραμονή του στη Γαλλία, ο Ρώσος πρόεδρος θα έχει επαφές με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.

“Η προτεραιότητα είναι να καταλήξουμε σε μια πολιτική και διπλωματική λύση επωφελούμενοι από την ευκαιρία που μας παρέχει η εκλογή του προέδρου της Ουκρανίας. Αναμένουμε ότι η Ρωσία θα συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας και ότι οι πράξεις αποσταθεροποίησης θα σταματήσουν”, τόνισε η ευρωπαϊκή πηγή την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι ηγέτες της G7 αναμένεται να ζητήσουν από τον Πούτιν να ασκήσει επιρροή για να σταματήσει η αποσταθεροποίηση στην ανατολική Ουκρανία. “Η Ρωσία μπορεί να κάνει περισσότερα απ’ όσα κάνει σήμερα για να αποφευχθεί η αποσταθεροποίηση”, συνέχισε η ίδια πηγή. Όμως “δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι εάν αυξηθούν οι πράξεις αποσταθεροποίησης η ΕΕ θα είναι υποχρεωμένη να εξετάσει” το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων και κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, προειδοποίησε η πηγή. Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας οι Βρυξέλλες υιοθέτησαν στοχευμένα μέτρα απαγορεύοντας την έκδοση βίζας σε συγκεκριμένα πρόσωπα και παγώνοντας περιουσιακά στοιχεία ενώ επιφυλάχθηκαν να επιβάλουν και πιο διευρυμένες οικονομικές κυρώσεις.

Σε ερώτηση για την πιθανότητα επανεισδοχής της Ρωσίας στην G8, η πηγή είπε ότι δεν έχουν τεθεί “προϋποθέσεις”. “Είναι ακόμη πρόωρο όμως δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο οι ηγέτες να συζητήσουν το μέλλον της G7 και της G8, να θέσουν αυτό το θέμα” πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι “η G7 υπερασπίζεται τις αρχές, το κράτος δικαίου, το σεβασμό στη δημοκρατία” και ότι “η Ρωσία αποκλείστηκε λόγω των ενεργειών της στην Κριμαία”.

“Χάσαμε την Κριμαία όμως ακόμη είναι πολύ νωρίς για να επανεντάξουμε τη Ρωσία στην ομάδα”, εκτίμησε μια διπλωματική πηγή επισημαίνοντας ότι “υπάρχει ακόμη υπερβολική αποσταθεροποίηση στην ανατολική Ουκρανία”.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης

Συνάντηση Πούτιν-Μέρκελ στη Γαλλία

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ