Δέσμευση Ομπάμα για τους κρατούμενους πολέμου

Δέσμευση Ομπάμα για τους κρατούμενους πολέμου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μιλώντας από τον κήπο των ρόδων του Λευκού Οίκου με αφορμή την απελευθέρωση του λοχία που κρατούνταν επί 5 χρόνια από Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες φέρουν μια «ακλόνητη δέσμευση» να επιστρέψουν στην πατρίδα όλοι οι κρατούμενοι πολέμου.

Ο Ομπάμα, πλαισιωμένος από τους γονείς του Μπάουι Μπέργκανταλ, δήλωσε ότι όσο καιρό ο Αμερικανός λοχίας κρατούνταν αιχμάλωτος, κανείς δεν τον ξέχασε. «Έχουμε δεσμευτεί να δώσουμε σταδιακά ένα τέλος σε αυτόν τον πόλεμο, έχουμε δεσμευτεί να κλείσουμε τις φυλακές στο Γκίτμο (οι φυλακές στο Γκουαντάναμο της Κούβας όπου κρατούνται οι ύποπτοι για τρομοκρατία από ξένες χώρες). Αλλά έχουμε δώσει μια ακλόνητη δέσμευση να επιστρέψουν στις ΗΠΑ οι κρατούμενοι πολέμου», δήλωσε ο Ομπάμα.

«Αυτό είναι κάτι που μας χαρακτηρίζει ως Αμερικάνους. Αποτελεί βαθιά υποχρέωση εντός του στρατού μας. Και σήμερα, τουλάχιστον σε αυτή την περίπτωση, είναι μια υπόσχεση που είχαμε τη δυνατότητα να κρατήσουμε», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Μπέργκνταλ, ο οποίος κρατούνταν από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν από τον Ιούνιο του 2009, αφέθηκε το Σάββατο ελεύθερος μετά από συμφωνία που επετεύχθη.

Στο πλαίσιο της απελευθέρωσης του Μπέργκνταλ, οι ΗΠΑ παρέδωσαν στη δικαιοδοσία του Κατάρ 5 κρατούμενους, μέλη των Ταλιμπάν που βρίσκονταν στις φυλακές του Γκουαντάναμο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ