BINTEO-Να γυρίσει στις ΗΠΑ θέλει ο Σνόουντεν

BINTEO-Να γυρίσει στις ΗΠΑ θέλει ο Σνόουντεν

Ο Σνόουντεν λέει ότι θέλει να επιστρέψει στην πατρίδα του και ο Τζον Κέρι τον καλεί να το πράξει.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι αποκάλεσε τον Εντουαρντ Σνόουντεν φυγάδα και τον κάλεσε να επιστρέψει στην πατρίδα του, αν είναι “άνδρας” και “πατριώτης”, όταν ρωτήθηκε από τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα στον απόηχο της συνέντευξης του Σνόουντεν στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

Ο Κέρι πρόσθεσε ότι, αν ο 30χρονος Σνόουντεν “πιστεύει στην Αμερική, θα πρέπει να εμπιστεύεται το αμερικανικό δικαστικό σύστημα”. Αν θέλει να επιστρέψει, “μπορούμε να τον βάλουμε σε ένα αεροπλάνο από σήμερα. Θα είμαστε πολύ ικανοποιημένοι αν επιστρέψει”, δήλωσε ο Κέρι. Καθώς “αυτό θα έκανε ένας πατριώτης. Ένας πατριώτης δεν θα διέφευγε και δεν θα έβρισκε καταφύγιο στη Ρωσία ή στην Κούβα ή σε άλλη χώρα”.

“Ωστόσο κατέφυγε στη Ρωσία, μια αυταρχική χώρα και λέει απλώς ότι προσπαθεί να μεταβεί στην Κούβα, αυτό τι σημαίνει;”, διερωτήθηκε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο Κέρι πρόσθεσε ότι ο Σνόουντεν είναι ένας άνθρωπος “σε σύγχυση”, που έκανε μεγάλη ζημιά στη χώρα του, που “πρόδωσε την πατρίδα του”.

Τα σχόλιά του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας διατυπώθηκαν μετά τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Σνόουντεν από ξενοδοχείο της Μόσχας στο NBC και προβλήθηκε χθες βράδυ, στην οποία είπε ότι ζήτησε άσυλο στη Ρωσία γιατί οι ΗΠΑ ακύρωσαν το διαβατήριό του.

Στη συνέντευξη ο Σνόουντεν δήλωσε ότι θα ήθελε να επιστρέψει στην πατρίδα του, αλλά ότι αν χρειαστεί θα παρατείνει την παραμονή του στη Ρωσία.

“Αν θα μπορούσα να πάω οπουδήποτε στον κόσμο, ο τόπος αυτός θα ήταν η πατρίδα μου”, δήλωσε. “Στην πραγματικότητα ουδέποτε είχα την πρόθεση να καταλήξω στη Ρωσία”, πρόσθεσε στη συνέντευξη που δόθηκε σε συνθήκες μυστικότητας την περασμένη εβδομάδα. “Είχα ναυλώσει μια πτήση για την Κούβα καθ΄οδόν προς τη Λατινική Αμερική και εμποδίστηκα γιατί η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να ακυρώσει το διαβατήριό μου και με παγίδευσε στο αεροδρόμιο της Μόσχας”, εξήγησε ο Σνόουντεν. “Επίσης, όταν με ρωτούν γιατί βρίσκομαι στη Ρωσία, τους καλώ να ρωτήσουν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ”, πρόσθεσε.

Ο Σνόουντεν καταζητείται στις ΗΠΑ κατηγορούμενος για κατασκοπεία, μετά τη διαρροή ενός τεράστιου όγκου απόρρητων εγγράφων σε δημοσιογράφους, ορισμένα από τα οποία αποκάλυπταν εκτεταμένη κατασκοπεία από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ των επικοινωνιών αμερικανών πολιτών και διεθνών ηγετών.

Όταν ρωτήθηκε αν θα παρέτεινε την παραμονή του στη Ρωσία ο Σνόουντεν απάντησε: “Αν η χορήγηση ασύλου λήγει, τότε φυσικά θα ήθελα να υποβάλω αίτηση για παράταση”. Στη συνέντευξη αυτή ο Σνόουντεν δήλωσε ότι είναι “πατριώτης” και αρνήθηκε ότι έχει οποιαδήποτε συνεργασία με τους Ρώσους: “Δεν έχω απολύτως καμιά σχέση με τη ρωσική κυβέρνηση… δεν είμαι κατάσκοπος”.

Σε ορισμένα αποσπάσματα της συνέντευξής του που είχαν προβληθεί την Τρίτη, ο Σνόουντεν είπε ότι είχε κάνει κατασκοπεία στο εξωτερικό για λογαριασμό των ΗΠΑ, αντικρούοντας έτσι ισχυρισμούς ότι ήταν ένας χαμηλού επιπέδου αναλυτής στη NSA. Ο Σνόουντεν δήλωσε επίσης ότι “έλαβε εκπαίδευση κατασκόπου με την παραδοσιακή έννοια του όρου”.

Δείτε ένα απόσπασμα από τη συνέντευξη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Διαβάστε επίσης

Σνόουντεν: Εκπαιδεύτηκα για κατάσκοπος

Επίτιμος διδάκτορας ο Σνόουντεν

Hollywood: Η ζωή του Σνόουντεν γίνεται ταινία

Σνόουντεν: Έχω και άλλα στοιχεία

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ