Ομπάμα: Μέχρι το 2016 ο στρατός στο Αφγανιστάν

Ομπάμα: Μέχρι το 2016 ο στρατός στο Αφγανιστάν

Ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε σήμερα το σχέδιό του να υπάρχει αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν ως το τέλος του 2016, όμως προειδοποίησε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την υπογραφή της διμερούς συμφωνίας ασφαλείας από τον νέο Αφγανό πρόεδρο.

Στη διάρκεια ομιλίας του στον Λευκό Οίκο ο Ομπάμα δήλωσε ότι αποφάσισε η χώρα να διατηρήσει 9.800 αμερικανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν μετά το πέρας της αποστολής του ΝΑΤΟ στο τέλος του έτους. Οι στρατιώτες αυτοί θα αποχωρήσουν πλήρως από το Αφγανιστάν δύο χρόνια αργότερα, το 2016, δηλαδή λίγο πριν από το τέλος της δεύτερης θητείας του.

«Φέτος θα οδηγήσουμε υπεύθυνα τον πιο μακρόχρονο πόλεμο της Αμερικής στο τέλος του», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Όμως, υπογράμμισε, «δεν θα διατηρήσουμε την στρατιωτική αυτή παρουσία μετά το 2014, παρά μόνο αν η αφγανική κυβέρνηση υπογράψει τη συμφωνία,  για την οποία οι δύο κυβερνήσεις μας έχουν ήδη κάνει διαπραγματεύσεις».

«Η συμφωνία αυτή είναι ζωτικής σημασίας για να δώσει στους στρατιώτες μας την εξουσία που θα έχουν ανάγκη για να εκπληρώσουν την αποστολή τους, σεβόμενοι την αφγανική κυριαρχία», επεσήμανε ο Ομπάμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι επιθυμεί «να γυρίσω σελίδα έπειτα από περισσότερο από μία δεκαετία στη διάρκεια της οποίας η εξωτερική μας πολιτική αφιερώθηκε κυρίως στους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ».

Αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ διατηρούν στο Αφγανιστάν 32.800 άνδρες που υποστηρίζονται από 17.700 μέλη της Isaf και 340.000 Αφγανούς στρατιώτες και αστυνομικούς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πενταγώνου.

Οι 9.800 στρατιώτες θα μειωθούν στο τέλος του 2015 στο μισό και θα συγκεντρώνονται κυρίως στην αεροπορική βάση του Μπάγκραμ κοντά την Καμπούλ. Στο τέλος του 2016 τα αμερικανικά στρατεύματα θα αποσυρθούν εντελώς από τη χώρα, όπου θα παραμείνουν μόνο 200 στρατιωτικοί που θα υπηρετούν στην πρεσβεία των ΗΠΑ.

Ο Ομπάμα, ο οποίος αναμένεται να αναφερθεί αύριο Τετάρτη από τη στρατιωτική ακαδημία Γουέστ Πόιντ στις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, εξέφρασε την ελπίδα «αυτό το νέο κεφάλαιο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής να μας επιτρέψει να επανακατευθύνουμε τους πόρους που θα εξοικονομήσουμε τερματίζοντας αυτούς τους πολέμους για να απαντήσουμε πιο ευέλικτα στην τρομοκρατική απειλή σε άλλες περιοχές».

Η κίνηση αυτή θα αλλάξει τη σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Αφγανιστάν από μια σχέση που βασίζεται στον πόλεμο σε μια που θα βασίζεται στην παροχή αναπτυξιακής και οικονομικής βοήθειας, πρόσθεσε ο ίδιος.

Αναμένοντας ότι θα αντιμετωπίσει επικρίσεις για την πλήρη απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν στο τέλος του 2016 ο Ομπάμα δήλωσε ότι οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν αποδείξει ότι είναι ικανές να υπερασπιστούν τη χώρα τους.

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι το Αφγανιστάν δεν θα είναι ένα τέλειο μέρος και δεν είναι ευθύνη των ΗΠΑ να το κάνουν τέτοιο», υπογράμμισε ο Ομπάμα. «Το μέλλον του Αφγανιστάν πρέπει να το αποφασίσουν οι Αφγανοί», επεσήμανε.

«Πιστεύω ότι οι Αμερικανοί έχουν κατανοήσει ότι ήταν πιο δύσκολο να τερματίσουμε τους πολέμους από το να τους ξεκινήσουμε», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος είχε εκφράσει το 2002 την αντίθεσή του στα σχέδια του προκατόχου του Τζορτζ Μπους να επέμβει στο Ιράκ.

Παρόλα αυτά «οι ΗΠΑ θα τηρούν πάντα τις δεσμεύσεις τους απέναντι στους φίλους και εταίρους τους που αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στην αλ Κάιντα (να επανακτήσει) το καταφύγιο που διέθετε πριν την 11η Σεπτεμβρίου» στο Αφγανιστάν, δεσμεύθηκε ο Ομπάμα.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ