Η Ουκρανία στις κάλπες

Η Ουκρανία στις κάλπες

O θάνατος του Iταλού φωτορεπόρτερ Αντρέα Ρονστσέλι, από βλήμα όπλου, κοντά στο Σλαβιάνσκ, προπύργιο των ρωσώφωνων αυτονομιστών, ρίχνει βαριά τη σκιά του στις εκλογές για την ανάδειξη νέου Προέδρου της χώρας. Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ενημερώθηκε σχετικά από τις ουκρανικές αρχές και απομένει η αναγνώριση της σωρού του από τους οικείους του που βρίσκονται καθοδόν προς την Ουκρανία, για την πλήρη επιβεβαίωση της είδησης. Εκτός από τον Ροντσέλι το θάνατο βρήκε και ο Ρώσος μεταφραστής του.

 

Ποροσένκο: διάλογο με τους κατοίκους

36 εκατομμύρια Ουκρανοί ψηφοφόροι προσέρχονται από το πρωί στις κάλπες. Τις περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας έχει ο 48χρονος πολυεκατομμυριούχος Πιορ Ποροσένκο. Σε δηλώσεις του ο Ποροσένκο υπογράμμισε ότι μετά τις εκλογές θα αναζητήσει το διάλογο με τους κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας. «Είναι κάτι το απαραίτητο, γιατί πρέπει να φέρουμε πίσω την ειρήνη σε αυτούς τους ανθρώπους, οι ένοπλοι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις πόλεις και τα χωριά» είπε πηγαίνοντας να ψηφίσει.

Τα πρακτορεία κάνουν λόγο για αθρόα προσφυγή στις κάλπες εκτός από το ανατολικό τμήμα της, όπου υπάρχουν ενδείξεις ότι ελάχιστα εκλογικά κέντρα μπόρεσαν να ανοίξουν. Στη γειτονική περιφέρεια Λούχανσκ η εφορευτική επιτροπή ανέφερε ότι μόνο το 17% των ψηφοφόρων μπορεί να ψηφίσει. Κάλπες δεν στήθηκαν στην χερσόνησο της Κριμαίας καθώς έχει προσαρτηθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία. Η ουκρανική κυβέρνηση χαρακτήρισε ως ωμή πρόκληση και κίνηση αποσταθεροποίησης την επίσκεψη του Ρώσου Πρωθυπουργού Ντίμιτρι Μεντβέντεφ στην Κριμαία την ημέρα των προεδρικών εκλογών.

 

Κρίσιμη αναμέτρηση για το μέλλον

Στη βιομηχανική περιφέρεια Ντόνετσκ χιλιάδες Ουκρανοί κατέβηκαν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τις προεδρικές. Στην κεντρική πλατεία Λένιν συγκεντρώθηκαν 2.500 κάτοικοι, όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία , οι οποίοι και επευφήμησαν μονάδα ένοπλων αυτονομιστών που όδευαν προς την κατοικία του επιχειρηματία Ρίνατ Αχμέτοφ που θεωρείται ο πιο πλούσιος άνθρωπος της Ουκρανίας. Ο Αχμέτοφ κάλεσε τους 300.000 εργαζόμενους, που υπολογίζεται ότι απασχολεί στις επιχειρήσεις του, να αντισταθούν στις αυτονομιστικές κινήσεις των ρωσόφιλων.

Έξι μήνες μετά το ξέσπασμα της κρίσης που αναδείχθηκε σε διένεξη ανάμεσα στη Δύση και στη Ρωσία λόγω της πρόσδεσης της Κριμαίας στο ρωσικό άρμα και με πάνω από 150 νεκρούς, οι σημερινές προεδρικές εκλογές έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για την ομαλοποίηση της κατάστασης στη χώρα. Οι κάλπες κλείνουν αργά το βράδυ.

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ