Στα 63 θα παίρνουν σύνταξη οι Γερμανοί

Στα 63 θα παίρνουν σύνταξη οι Γερμανοί

 

Εύκολα πέρασε από την Κάτω Βουλή της Γερμανίας, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που θα σημάνει τη μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για ορισμένους κλάδους εργαζομένων, παρά τις προειδοποιήσεις οικονομολόγων ότι η εφαρμογή της μπορεί να πλήξει την οικονομία της χώρας.

Η προηγούμενη κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD) συμφώνησε το 2007 να αυξηθεί σταδιακά το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης μετά το 2012 και μέχρι το 2029 να έχει φτάσει στα 67 από τα 65 έτη που ήταν τότε. Το σχέδιο αυτό ωστόσο απορρίφθηκε και στις διαπραγματεύσεις που έκαναν το φθινόπωρο, τα δύο κόμματα για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού πέρασε η πρόταση του SPD για μείωση του ορίου ηλικίας.

Το νομοσχέδιο πέρασε εύκολα από την Μπούντεσταγκ, με ψήφους 460 υπέρ, 64 κατά και 60 αποχές, καθώς τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα έχουν μεγάλη πλειοψηφία στο σώμα αυτό.

Η συνταξιοδότηση σε μικρότερη ηλικία ήταν μία από τις βασικές προεκλογικές υποσχέσεις του SPD, παρά τις προειδοποιήσεις οικονομολόγων ότι η Γερμανία, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού της και της έλλειψης ειδικευμένου εργατικού δυναμικού, θα πληρώσει υψηλό κόστος.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat οι Γερμανοί εργάζονται περισσότερα χρόνια από τους Έλληνες, τους Ισπανούς και τους Γάλλους και συνταξιοδοτούνται μετά από 37,5 έτη εργασίας ενώ ο μέσος όρος του εργασιακού βίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τα 35 χρόνια. Η μεταρρύθμιση αυτή ωστόσο αποδοκιμάστηκε από κάποιους, δεδομένου ότι το Βερολίνο έχει απαιτήσει θυσίες από τους δοκιμαζόμενους εταίρους του στην ευρωζώνη.

Με βάση το νέο σχέδιο, ορισμένοι εργαζόμενοι θα μπορούν από τον Ιούλιο να συνταξιοδοτηθούν, με πλήρη σύνταξη, στα 63 τους, αρκεί να έχουν συμπληρώσει 45 έτη εργασίας. Από το μέτρο θα επωφεληθούν και όσοι έμειναν πρόσφατα άνεργοι. Ωστόσο, οι Γερμανοί δεν θα επιτρέπεται να σταματούν τη δουλειά στα 61, να παίρνουν επίδομα ανεργίας για δύο χρόνια και στα 63 τους να διεκδικούν πλήρη σύνταξη.

Το μέτρο αυτό θα στοιχίσει περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ φέτος και εκτιμάται ότι το κόστος του θα φτάσει τα 3,1 δισ. ευρώ το 2030.

Επιπροσθέτως το νομοσχέδιο προβλέπει ευνοϊκές ρυθμίσεις για περίπου 9,5 εκατομμύρια γονείς τα παιδιά των οποία γεννήθηκαν πριν από το 1992 καθώς και για όσους συνταξιοδοτούνται πρόωρα για λόγους υγείας.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ