Η πρόβλεψη της ΝΟΑΑ για τυφώνες στον Ατλαντικό

Η πρόβλεψη της ΝΟΑΑ για τυφώνες στον Ατλαντικό

H Εθνική Διοίκηση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ προέβλεψε μια «σχεδόν φυσιολογική ή κάτω του φυσιολογικού» περίοδο κυκλώνων στον Ατλαντικό Ωκεανό το 2014, με 8-13 τροπικές καταιγίδες και 3-6 κυκλώνες, εκ των οποίων ένας ή δύο θα μπορούσε να φθάσει στην Κατηγορία 3.

Μια τυπική περίοδος έχει 12 τροπικές καταιγίδες, με 6 κυκλώνες και 2 ισχυρούς κυκλώνες. Η περίοδος των κυκλώνων, που διαρκεί 6 μήνες, ξεκινά την 1η Ιουνίου και τελειώνει την 30ή Νοεμβρίου.

Οι μετεωρολόγοι στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, μια διακεκριμένη ομάδα αναλύσεων ακραίων φαινομένων στις ΗΠΑ, τον περασμένο μήνα είχε προβλέψει πως στη φετινή περίοδο θα σημειωθούν 9 τροπικές καταιγίδες, τρεις εκ των οποίων θα αναβαθμιστούν σε κυκλώνα και μια θα αναβαθμισθεί σε κυκλώνα κατηγορίας 3, με τους ανέμους να πνέουν άνω των 178 χιλιομέτρων την ώρα.

Οι χαμηλότερες προβλέψεις στηρίζονται στα ψυχρότερα νερά στον τροπικό Ατλαντικό Ωκεανό και οι προσδοκίες ότι το φαινόμενο Ελ Νίνιο θα εκδηλωθεί και φέτος, δήλωσε η διευθύντρια του ΝΟΑΑ Κάθριν Σάλιβαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Νέα Υόρκη.

Παρά τις ευμενέστερες προβλέψεις, η ίδια προειδοποίησε ότι οι πολίτες που ζουν δίπλα ή κοντά σε παράκτιες περιοχές πρέπει να είναι πάντα προετοιμασμένοι για τις καταιγίδες, ανεξαρτήτως του πώς θα εξελιχθούν. «Χρειάζεται μόνο μια ολέθρια καταιγίδα για να έχουμε μια πολύ καταστροφική περίοδο» υπογράμμισε.

Το φαινόμενο Ελ Νίνιο εκδηλώνεται κάθε 3-6 χρόνια και τυπικά διαρκεί περίπου 1 χρόνο. Είχε καταγραφεί την προηγούμενη φορά το 2009.

Το φαινόμενο – το οποίο συνίσταται στην αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας στον Ειρηνικό – επηρεάζει τις κινήσεις των ανέμων και προκαλεί πλημμύρες και ξηρασία σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.

Οι μετεωρολόγοι αυτήν την χρόνια θα έχουν στην φαρέτρα τους νέους, χρωματιστούς «χάρτες που υποδεικνύουν ενδεχόμενο κύμα έξαρσης των μετώπων» με τους οποίους θα παρουσιάζεται με γραφικές απεικονίσεις ο κίνδυνος πλημμυρών στις παράκτιες περιοχές από τις απειλητικές καταιγίδες. Οι χάρτες αυτοί κατασκευάστηκαν αφού δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί που ζουν σε ευάλωτες παράκτιες περιοχές έδιναν υπερβολική σημασία στην ισχύ των ανέμων των κυκλώνων και όχι στα καιρικά φαινόμενα που τους συνοδεύουν για να αποφασίσουν εάν θα απομακρυνθούν από τις εστίες τους.

Οι πλημμύρες που σημειώθηκαν από την «υπερκαταιγίδα» Σάντι σε Νέα Υόρκη και Νιου Τζέρσεϊ το 2012 πρόσφατα υπογράμμισαν την ανάγκη να δίνεται μεγαλύτερη προσοχή στους κινδύνους που προκαλούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι νέοι χάρτες, που θα δημοσιεύονται 48 ώρες πριν την καταιγίδα και θα ανανεώνονται κάθε 6 ώρες, θα συμβάλλουν οι πολίτες να σχηματίζουν καλύτερη εικόνα για το εάν και κατά πόσον υπάρχει κίνδυνος η ιδιοκτησία τους να πλημμυρίσει.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ