Δεν τα “βρήκαν” Κίνα-Ρωσία για το φυσικό αέριο

Δεν τα “βρήκαν” Κίνα-Ρωσία για το φυσικό αέριο

Η Κίνα και η Ρωσία απέτυχαν να υπογράψουν μια συμφωνία για την προμήθεια φυσικού αερίου αξίας 400 δισ. δολαρίων, παρά το γεγονός ότι το Κρεμλίνο επείγεται ολοένα και περισσότερο να σφραγίσει τη συμφωνία αυτή καθώς αντιμετωπίζει οικονομική και πολιτική απομόνωση στη Δύση σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία.

«Οι διαπραγματευτές των δύο χωρών δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές στην τιμή», δήλωσε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, πράγμα που σημαίνει πως το συμβόλαιο δεν υπογράφηκε σήμερα όπως προέβλεπαν πολλοί στη βιομηχανία.

Ωστόσο εξακολουθεί να υπάρχει πιθανότητα οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν πριν ο Πούτιν αναχωρήσει αύριο, Τετάρτη, από την Κίνα ή το πιθανότερο, εγκαίρως ώστε η εν λόγω συμφωνία να έχει συναφθεί πριν από ένα οικονομικό φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί αργότερα αυτή την εβδομάδα στη ρωσική Αγία Πετρούπολη.

Παρά τη μέχρι στιγμής απογοήτευση για την ενεργειακή συμφωνία, η οποία θεωρείται ζωτικής σημασίας για τα μακροπρόθεσμα οικονομικά συμφέροντα και των δύο χωρών, ο Πούτιν δέχθηκε τη στήριξη του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στο θέμα της κρίσης στην Ουκρανία.

Σε δήλωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών, η Ρωσία και η Κίνα ζητούν να αποκλιμακωθεί η ένταση στην Ουκρανία και «να επιλυθούν τα υφιστάμενα προβλήματα με ειρηνικό, πολιτικό τρόπο». Οι χώρες αναφέρθηκαν επίσης στην κρίση ως «εσωτερική».

Στο μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κόσμου, ο Πούτιν κατηγορείται ότι υποθάλπει τα φιλορωσικά συναισθήματα στη γειτονική Ουκρανία, η οποία έχει ήδη χάσει τη χερσόνησο της Κριμαίας μετά την προσάρτησή της από τη Ρωσία.

Σε πιο πρόσφατα βήματα συμφιλίωσης, ο Πούτιν διέταξε τις ρωσικές δυνάμεις που είναι συγκεντρωμένες στα σύνορα της Ουκρανίας, να επιστρέψουν στις βάσεις τους και καλωσόρισε αυτό που το Κρεμλίνο χαρακτήρισε αρχικές επαφές ανάμεσα στην κυβέρνηση της Ουκρανίας και αυτούς που ζητούν περισσότερες εξουσίες για τις ρωσόφωνες ανατολικές περιφέρειες της χώρας.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Πούτιν στην Κίνα αφότου ο Σι Τζινπίνγκ ανέλαβε τα προεδρικά καθήκοντα στις αρχές του 2013. Ο Σι έχει υπογραμμίσει τη σημασία των σχέσεων με τη Ρωσία και η Μόσχα ήταν η πρώτη πρωτεύουσα την οποία επισκέφθηκε αφού ανέλαβε πέρυσι την προεδρία. Ο Σι παρευρέθη επίσης στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι έπειτα από πρόσκληση του Πούτιν.

Ο Σι και ο Πούτιν, οι οποίοι παρακολούθησαν μια κοινή ναυτική άσκηση με συμμετοχή 14 πλοίων και πραγματικά πυρά που διεξήχθη έξω από τη Σανγκάη, υπογράμμισαν πως οι δύο γειτονικές χώρες θα συνεργασθούν για τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή.

Αύριο, Τετάρτη, οι δύο ηγέτες θα συμμετάσχουν σε μια σύνοδο κορυφής για τη περιφερειακή ασφάλεια στην Ασία.

 

Διαβάστε επίσης:

Libération: Η Γερμανία της Μέρκελ κυριαρχεί στην ΕΕ

Εντολή Πούτιν για αποχώρηση από τη μεθόριο

Η Ρωσία ανησυχεί για την “κινητικότητα” του ΝΑΤΟ

OHE: Κίνδυνος μαζικής εξόδου στην ανατολική Ουκρανία

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ