Κολομβία: Συμφωνία για το λαθρεμπόριο ναρκωτικών

Κολομβία: Συμφωνία για το λαθρεμπόριο ναρκωτικών

Η κυβέρνηση της Κολομβίας και η ένοπλη οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας κατέληξαν χθες Παρασκευή σε μια συμφωνία για το λαθρεμπόριο ναρκωτικών στη χώρα, την τρίτη συμφωνία στο πλαίσιο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών που ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2012 στην Κούβα, όπως ανακοίνωσε από την Αβάνα ένας κουβανός διπλωμάτης.

Οι αντιπροσωπείες της κυβέρνησης και των FARC «κατέληξαν σε μια συμφωνία για το τρίτο θέμα, με την ονομασία “λύση στο πρόβλημα των παράνομων ναρκωτικών”», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ροδόλφο Μπενίτες εκπρόσωπος της Κούβας στις διαπραγματεύσεις στο πλευρό των αντιπροσώπων των δύο πλευρών.

Η κυβέρνηση της Κολομβίας και οι αντάρτες κατέληξαν το 2013 σε δύο ακόμη συμφωνίες για τα δύο πιο σημαντικά θέματα των διαπραγματεύσεων: την αγροτική ανάπτυξη και τη συμμετοχή των FARC στην πολιτική ζωή μετά τη σύναψη μιας γενικής ειρηνευτικής συμφωνίας.

Μετά την τρίτη αυτή συμφωνία, μένει να συζητηθεί το θέμα των αποζημιώσεων των θυμάτων της σύγκρουσης, που τα τελευταία 50 χρόνια έχει προκαλέσει πολλές εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και περίπου 4,5 εκατομμύρια εκτοπισμένους, το οριστικό τέλος των εχθροπραξιών, αλλά και τον τρόπο επικύρωσης μιας οριστικής ειρηνευτικής συμφωνίας.

Αυτό το νέο βήμα προς την ειρήνευση γίνεται μία εβδομάδα πριν τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στην Κολομβία, στις οποίες ο απερχόμενος πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος, που είχε αναλάβει την πρωτοβουλία για την ειρηνευτική διαδικασία, εμφανίζεται φαβορί να επανεκλεγεί.

Εξάλλου λίγες ώρες νωρίτερα οι FARC είχαν ανακοινώσει την κήρυξη μονομερούς εκεχειρίας, της τρίτης μετά την έναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας, από τις 20 ως τις 28 Μαΐου ενόψει των εκλογών που θα διεξαχθούν στις 25 του μήνα.

Αντίθετα με τις δύο προηγούμενες φορές, στην εκεχειρία αυτή συμφώνησε και η άλλη αριστερή αντάρτικη οργάνωση στη χώρα, ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ