«Δεν είμαστε πρόβατα»

«Δεν είμαστε πρόβατα»

«Έχουμε το δικαίωμα να διαδηλώνουμε. Αυτή η τραγωδία έχει γίνει πολιτικό ζήτημα». Με δάκρυα στα μάτια, ο Σααντέτ Γιλμάζ δεν καταλαβαίνει τους λόγους της αστυνομικής βίας στη Σόμα, όπου περισσότεροι από 300 ανθρακωρύχοι σκοτώθηκαν σε μια έκρηξη που οφείλεται, σύμφωνα με πολλούς Τούρκους, σε κυβερνητική αμέλεια.

«Εμείς θέλουμε η κυβέρνηση να είναι τίμια, να μας πει πόσοι άνθρωποι βρίσκονταν μέσα στο ορυχείο, πόσοι πέθαναν;» φώναξε ο Σααντέτ, 52 ετών, που πήγε με την ηλικιωμένη μητέρα του για να εκφράσει «τον θρήνο και την οργή του».

Στη κεντρική λεωφόρο της πόλης των 100.000 κατοίκων, περίπου δέκα χιλιάδες διαδηλωτές φώναζαν ταυτόχρονα, με τις γροθιές τους υψωμένες, ορισμένοι με δάκρυα που τους θόλωναν τα μάτια το σύνθημα: «Σόμα μην κοιμάσαι, μην ξεχνάς τους ανθρακωρύχους σου».

Μπροστά στο τοπικό γραφείο του συνδικάτου των ανθρακωρύχων, τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο πριν απαιτήσουν και πάλι «την παραίτηση της κυβέρνησης», την οποία κατηγορούν για αμέλεια σε αυτήν την τραγωδία.

«Θέλετε πόλεμο;»

Για πρώτη φορά μετά το δυστύχημα, η αστυνομία επενέβη εκτοξεύοντας δακρυγόνα, κάνοντας χρήση αντλιών νερού υπό πίεση και ρίχνοντας πλαστικές σφαίρες εναντίον του πλήθους, που απάντησε εκτοξεύοντας αντικείμενα.

Τουλάχιστον 5 άνθρωποι, περιλαμβανομένων δύο αστυνομικών, τραυματίστηκαν. Πολλοί διαδηλωτές συνελήφθησαν.

«Θέλετε να τα βάλετε με τους ανθρακωρύχους αυτής της χώρας;», «Θέλετε πόλεμο;», ούρλιαξε ένας διαδηλωτής την ώρα που πολλοί άλλοι καλούσαν τους αστυνομικούς να πάνε με το μέρος τους.

«Εάν αυτό συνέβαινε σε μια ευρωπαϊκή χώρα, η κυβέρνηση θα είχε παραιτηθεί, όμως αυτοί μας θεωρούν πρόβατα!» είπε ο Εγιούπ Γκιουλμέζ, συνταξιούχος ανθρακωρύχος, στον αστυνομικό διευθυντή που πήγε να τους ζητήσει να διαλυθούν.

«Δεν πρόκειται για ένα χτύπημα της μοίρας, πρόκειται για έναν φόνο» υποστήριξε ο Μπουρχάν Τζελίκ, 23 ετών, απαντώντας στην ομιλία του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Σόμα αυτή την εβδομάδα, είπε, αναφέροντας δυστυχήματα σε ανθρακωρυχεία σε όλο τον κόσμο από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα, πως «αυτά συμβαίνουν σε όλα τα ανθρακωρυχεία, είναι φυσιολογικό». Η φράση του αυτή προκάλεσε πολλές αντιδράσεις.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ