Σε έκτακτη ανάγκη η Σερβία

Σε έκτακτη ανάγκη η Σερβία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν πέντε πόλεις και 13 δήμοι της Σερβίας που επλήγησαν από σφοδρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες.

Μέλη της πυροσβεστικής υπηρεσίας και των ειδικών μονάδων διάσωσης απομάκρυναν 274 ανθρώπους από 100 πλημμυρισμένες κατοικίες στην πόλη Λιουμπόβια και από 160 σπίτια στην πόλη Τσάτσακ, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας.

Ο τομέας έκτακτων καταστάσεων έχει επιστρατεύσει όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις για να συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις προστασίας και διάσωσης στις πληγείσες περιοχές. Επί ποδός βρίσκονται 498 πυροσβέστες και διασώστες, 180 μέλη των ενόπλων δυνάμεων, 100 αστυνομικοί με 100 οχήματα και 23 βάρκες.

Στον δήμο Οσέτσινα 100 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο δημοτικό σχολείο και στον δήμο Γκρότσκα πλημμύρισε το ισόγειο σε οίκο ευγηρίας και 24 υπερήλικες οδηγήθηκαν σε ψηλότερους ορόφους του κτιρίου.

Στο Βάλιεβο διεξήχθη επιχείρηση εκκένωσης 100 νοικοκυριών από τις πληγείσες συνοικίες Ίλιτζα και Κολουμπάρα, στη Λόζνιτσα απομακρύνθηκαν σε ασφαλή μέρη 11 άνθρωποι, στο Αραντζέλοβατς 16 κάτοικοι, στο Ομπρένοβατς 23 και στο Λαζάρεβατς 22 άτομα.

Στους δήμους Κόσιεριτς και Πόζεγκα κάτω από το νερό είναι πάνω από 3.000 εκτάρια αγροτικής έκτασης.

Προβλήματα από πλημμύρες προκλήθηκαν και σε δήμους και προάστια του Βελιγραδίου, όπου με δυσκολία διεξάγεται η κυκλοφορία και οι αρχές τοπικές αρχές αποφάσισαν να παραμείνουν κλειστά σήμερα και αύριο τα σχολεία.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι οι πόλεις Βάλιεβο, Σάμπατς, Λόζνιτσα, Τσάτσακ, Ζάγιετσαρ και στους δήμους Οσέτσινα, Κοτσέλιεβα, Λάικοβατς, Ουμπ, Λιγκ, Γκόρνι Μιλάνοβατς, Μάλι Ζβόρνικ, Πόζεγκα, Βλαντίμιρτσι, Κόσιεριτς, Ομπρένοβατς και οι δήμοι Λούτσανι και Μιόνιτσα.  

Στις πληγείσες περιοχές από τις πλημμύρες περιοχές προκλήθηκαν κατολισθήσεις και καθιζήσεις και ήταν αδύνατη η κυκλοφορία οχημάτων σε κεντρικούς οδικούς άξονες.

Στη διάρκεια της νύχτας διακόπηκε η κυκλοφορία των τρένων στη γραμμή Βελιγράδι-Νις, στο τμήμα Μιλόσεβο-Μπρζα λόγω υπερχείλισης χειμάρρων και οι επιβάτες συνέχισαν το ταξίδι τους με λεωφορεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ