Το μήνυμα του Μπαρόζο στον Πούτιν

Το  μήνυμα του Μπαρόζο στον Πούτιν

«Δεν είναι αργά για να ενεργήσετε με εποικοδομητικό τρόπο», είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αναφερόμενος στη Ρωσία και την ουκρανική κρίση.

«Το μήνυμά μας προς τη Ρωσία είναι να δράσει υπεύθυνα απέναντι στην κοινότητά μας», δήλωσε ο Μπαρόζο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλευρό του Πρωθυπουργού της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσενιούκ, με αφορμή συνάντηση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ουκρανικής κυβέρνησης, μια πρώτη για μια χώρα που δεν αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της ουκρανικής οικονομίας ύψους 111 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοινώθηκε στις αρχές Μαρτίου για την Ουκρανία, δύο συμφωνίες υπεγράφησαν: μια για την εκταμίευση δημοσιονομικής βοήθειας ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, η άλλη για ένα πρόγραμμα «στήριξης της ισχυροποίησης του Κράτους», ύψους 355 εκατομμυρίων ευρώ.

«Δεν είναι πολύ αργά εάν η Ρωσία θέλει να εργαστεί με εποικοδομητικό τρόπο, εμείς μπορούμε να γυρίσουμε τη σελίδα και εμείς μπορούμε να οδηγήσουμε σε μια πραγματική αποκλιμάκωσης της κρίσης» προσέθεσε ο ίδιος.

«Όταν μια χώρα όπως η Ρωσία έχει επιδοθεί σε αυτού του είδους την αποσταθεροποίηση εναντίον μιας μικρότερης χώρας  αυτό δεν ενισχύει τη θέση της. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στο να προσελκύσει κανείς τις εθνικιστικές ευαισθησίες, όμως πολύ-πολύ βραχυπρόθεσμα» επισήμανε.

Επιβεβαίωσε ότι αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία δεν είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας σε «πιο μακροπρόθεσμο επίπεδο». «Η Ρωσία είναι μια χώρα που έχει επίσης προβλήματα αστάθειας και το να υποστηρίζεις την αστάθεια σε μια γειτονική χώρα δεν είναι σίγουρα καλό για το μέλλον».

Για τον Μπαρόζο «δεν είναι καλό για το μέλλον της Ρωσίας να διατηρεί αυτού του είδους την αντιπαράθεση με την ΕΕ» η οποία αποτελεί «παρασάγγας τον πλέον σημαντικό οικονομικό εταίρο της Ρωσίας». «Εάν η Ρωσία συνεχίσει αυτού του είδους τη συμπεριφορά, αυτό δεν θα προσφέρει τίποτα, θα συμβάλλει μόνο στην διεθνή απομόνωσή της» προσέθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

«Το μήνυμά μου προς τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ότι πρέπει εργαστεί με εποικοδομητικό τρόπο με την Ουκρανία, όπως επίσης με την ΕΕ».

 

Διαβάστε επίσης:

Ο Γιατσενιούκ προειδοποιεί την Ρωσία

Νεκροί 6 Ουκρανοί στρατιώτες σε ενέδρα

Στη Σαγκάη ο Πούτιν με φόντο την Ουκρανία

Ο Πούτιν θέλει τον ΟΑΣΕ στην Ουκρανία

ΒΙΝΤΕΟ-Πυροβόλησαν εν ψυχρώ Ουκρανό διαδηλωτή

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ