Νιγηρία: Η κυβέρνηση θέλει διάλογο με τους αντάρτες

Νιγηρία: Η κυβέρνηση θέλει διάλογο με τους αντάρτες

Η κυβέρνηση της Νιγηρίας ανακοίνωσε ότι «το παράθυρο των διαπραγματεύσεων» με την ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ είναι ανοικτό ώστε να διασφαλιστεί η απελευθέρωση των περισσοτέρων από 200 μαθητριών που απήχθησαν πριν από σχεδόν ένα μήνα από το σχολείο τους.

«Το παράθυρο των διαπραγματεύσεων είναι ακόμη ανοικτό. Η Νιγηρία εξακολουθεί να είναι ανοικτή σε έναν διάλογο με τους αντάρτες», δήλωσε ο νιγηριανός υπουργός Ειδικών Υποθέσεων Ταμίνου Τουράκι.

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για όλα τα προβλήματα και οι απαχθείσες μαθήτριες από το Τσιμπόκ περιλαμβάνονται σε αυτά», πρόσθεσε ο Τουράκι που πέρυσι ήταν επικεφαλής μιας επιτροπής αρμόδιας για την κατάρτιση ενός προγράμματος παροχής αμνηστίας στη Μπόκο Χαράμ.

«Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μια επιτροπή για να διαπραγματευτεί με τη Μπόκο Χαράμ, οπότε αν θέλουν να διαπραγματευτούν θα πρέπει να το κάνουν μέσω της επιτροπής αυτής», της οποίας προεδρεύει ο ίδιος.

Όλα τα κορίτσια που εμφανίστηκαν στο βίντεο που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ισλαμιστική οργάνωση ανήκουν στην ομάδα των μαθητριών που απήχθησαν στις 14 Απριλίου από το σχολείο τους στο χωριό Τσιμπόκ της βορειοανατολικής Νιγηρίας, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πολιτείας Μπόρνο.

«Όλα τα κορίτσια σε αυτό το βίντεο ταυτοποιήθηκε ότι είναι μαθήτριες του δημόσιου λυκείου του Τσιμπόκ», δήλωσε ο Κάσιμ Σατίμα σήμερα από την Αμπούτζα στους διαδηλωτές του κινήματος #bringourgirlsback που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το γραφείο του στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα.

«Τριάντα έξι από αυτές αναγνωρίστηκαν με το όνομά τους από τους γονείς τους», ενώ οι υπόλοιπες αναγνωρίστηκαν από τα χαρακτηριστικά τους, πρόσθεσε.

Ο Σατίμα έκανε τις δηλώσεις αυτές έπειτα από μια προβολή του σχετικού βίντεο, η οποία διοργανώθηκε για τους συγγενείς των μαθητριών στην έδρα της τοπικής κυβέρνησης στο Μαϊντουγκούρι, πρωτεύουσα της πολιτείας Μπόρνο.

«Είναι τα κορίτσια μας, αυτές που έπεσαν θύμα απαγωγής πριν ένα μήνα», δήλωσε ο Λάουαν Ζάναχ, πατέρας μίας μαθήτριας. «Ευχαριστώ τον θεό, είδα την κόρη μου  στο βίντεο», πρόσθεσε.

 

Διαβάστε επίσης:

Υπερπτήσεις των ΗΠΑ στη Νιγηρία για τις μαθήτριες

Νιγηρία: Μητέρα αναγνώρισε την απαχθείσα κόρη της στο βίντεο

Κατασκοπευτικά αεροσκάφη για την αναζήτηση των μαθητριών

Το βίντεο της Μπόκο Χαράμ με τις μαθήτριες

ΒΙΝΤΕΟ-Νιγηρία: Μία από τις μαθήτριες μιλάει στο CNN

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ