Δεν αναγνωρίζει τα δημοψηφίσματα στην Ουκρανία η ΕΕ

Δεν αναγνωρίζει τα δημοψηφίσματα στην Ουκρανία η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των “υποτιθέμενων δημοψηφισμάτων” για την ανεξαρτησία που διεξάγονται σήμερα στα προπύργια των φιλορώσων αυτονομιστών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΕ.

Τα “υποτιθέμενα δημοψηφίσματα είναι παράνομα και δε θα αναγνωρίσουμε τα αποτελέσματά τους”, σημείωσε η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον.

Αυτοί που τα διοργάνωσαν “δεν έχουν δημοκρατική νομιμότητα” και “η διοργάνωσή τους είναι αντίθετη με τους στόχους της κοινής διακήρυξης της Γενεύης για την άμβλυνση της έντασης”, πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος η Ρουμανία κάλεσε σήμερα την Ρωσία να μην αναγνωρίσει “τα υποτιθέμενα δημοψηφίσματα” στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, σημειώνοντας ότι αυτού του είδους οι ψηφοφορίες “δεν μπορούν να έχουν έννομα αποτελέσματα”.

“Καλούμε την Ρωσική Ομοσπονδία να μην αναγνωρίσει τα υποτιθέμενα δημοψηφίσματα και τα αποτελέσματά τους, να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας και να επανέλθει στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, μέσω επίσης μιας άμεσης αποχώρησης από την Κριμαία”, σημειώνει το ρουμανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με το Βουκουρέστι, “το διεθνές δίκαιο δεν επιτρέπει την απόσχιση μιας επαρχίας ή μιας περιοχής απουσία της συγκατάθεσης του κράτους στο οποίο αυτές ανήκουν”.

“Καμία εδαφική αλλαγή που προήλθε από μια παράνομη πράξη και από την προσφυγή στην βία δεν μπορεί να αναγνωριστεί σε διεθνές επίπεδο”, καταλήγει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης

Φιλορώσοι: Συντριπτική η συμμετοχή των ψηφοφόρων

Δημοψήφισμα με… εκρήξεις στην Ουκρανία

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ