«Αφιερωμένη η νίκη μας στον Μαντέλα»

«Αφιερωμένη η νίκη μας στον Μαντέλα»

Τη νίκη που πήρε στις εκλογές το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) αφιέρωσε στον Νέλσον Μαντέλα ο ηγέτης του και πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα.

«Αφιερώνουμε την νίκη μας στην μνήμη του Μαντίμπα», δήλωσε ο Ζούμα στην πρώτη δημόσια ομιλία που εκφωνεί μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων, σύμφωνα με τα οποία το ANC κέρδισε με μεγάλη πλειοψηφία (62,15%) τις βουλευτικές εκλογές.

Αυτές ήταν οι πρώτες στις οποίες ψήφισαν οι “born free” (γεννημένοι ελεύθεροι), δηλαδή οι Νοτιοαφρικανοί που γεννήθηκαν μετά το τέλος του καθεστώτος του απαρτχάιντ.

«Υποσχόμαστε να συνεχίσουμε την κληρονομιά του», πρόσθεσε ο Ζούμα, ακριβώς είκοσι χρόνια μετά την 10η Μαΐου του 1994 που ο Μαντέλα έγινε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής.

«Η νίκη αυτή επιβεβαιώνει επίσης ότι το ANC παραμένει η μόνη ελπίδα για την πλειοψηφία του λαού μας, ιδιαίτερα τους φτωχούς και την εργατική τάξη», συνέχισε ο Ζούμα.

Με την νίκη αυτή το ANC, που ήταν το κόμμα του Μαντέλα, αναλαμβάνει ένα πολύ μεγάλο καθήκον, σημείωσε επίσης ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, δεσμευόμενος να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, να προωθήσει έργα υποδομής, μεταρρυθμίσεις υπέρ των επιχειρήσεων και την οικονομική ανάπτυξη.

Ο Ζούμα ανέλαβε αυτές τις δεσμεύσεις αφού προηγουμένως η κυβέρνησή του είχε αποστείλει τον στρατό για να αντιμετωπίσει τις μετεκλογικές ταραχές που ξέσπασαν σε ένα υποβαθμισμένο προάστιο του Γιοχάνεσμπουργκ. Κατά την διάρκεια της νύχτας που πέρασε η κυβέρνηση έστειλε τον στρατό στην Αλεξάντρια για να καταστείλει τις μετεκλογικές διαμαρτυρίες, κατά την διάρκεια των οποίων 59 άνθρωποι συνελήφθησαν από την αστυνομία για βιαιότητες.

«Η θητεία αυτή μας δίδει το πράσινο φως για να εφαρμόσουμε το Σχέδιο Εθνικής Ανάπτυξης και να προωθήσουμε μια περιεκτική οικονομική ανάπτυξη και την δημιουργία θέσεων εργασίας», δήλωσε ο Ζούμα.

Τώρα αναμένεται ότι θα διορίσει μια τεχνοκρατική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αναθερμάνει την οικονομία και να αντιμετωπίσει την ανεργία η οποία ανέρχεται σε 25%.

Οι εκλογές αυτές έδωσαν μια άνετη πλειοψηφία στο ANC, το οποίο εξασφάλισε 249 έδρες στις 400. Ο κύριος αντίπαλός του, η Δημοκρατική Συμμαχία (DA) έλαβε 22,22% των ψήφων και 89 έδρες, ενώ οι Μαχητές της Οικονομικής Ελευθερίας (EFF) εξασφάλισαν ποσοστό 6,35% και 25 έδρες, σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση της εκλογικής επιτροπής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ