ΗΠΑ: Επιτροπή έρευνας για την τρομοκρατική επίθεση στη Βεγγάζη

ΗΠΑ: Επιτροπή έρευνας για την τρομοκρατική επίθεση στη Βεγγάζη

Τη συγκρότηση μίας ειδικής ομάδας έρευνας για τις αιματηρές επιθέσεις στη Βεγγάζη τον Σεπτέμβριο του 2012 αποφάσισε η βουλή των αντιπροσώπων στην Αμερική μετά από σχετική ψηφοφορία.

Οι Ρεπουμπλικάνοι υποστήριξαν ότι η έρευνα «είναι απαραίτητη προκειμένου να αποκαλυφθεί η αλήθεια», ενώ οι Δημοκρατικοί ισχυρίστηκαν ότι η κίνηση αυτή κρύβει πολιτικά κίνητρα εν όψει των εκλογών του Κογκρέσου που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα τα σχέδια για τη σύσταση μιας επιτροπής, τονίζοντας ότι περαιτέρω έρευνες σχετικά με την υπόθεση είναι αναγκαίες. Η Βουλή ψήφισε 232 υπέρ και 186 κατά προκειμένου να συσταθεί μια 12μελής επιτροπή έρευνας.

Ένοπλες μαχητικές ομάδες επιτέθηκαν κατά αμερικανικών διπλωματικών θέσεων στη Βεγγάζη στις 11 Σεπτεμβρίου του 2012, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο πρέσβης Κρίστοφερ Στίβενς και 3 ακόμα Αμερικανοί.

«Οι επιτροπές που είχαν συσταθεί για την υπόθεση προσπάθησαν να αποκαλύψουν την αλήθεια και η κυβέρνηση έκανε προσπάθειες ώστε να βεβαιωθεί πως δεν θα γίνει κάτι τέτοιο», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Τζον Μπόενερ πριν από την ψηφοφορία. «Αυτό σημαίνει ότι προσπάθησαν να αποκρύψουν την αλήθεια και από τον αμερικανικό λαό».

Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι συνεχίζουν να επικεντρώνονται στις επιθέσεις της Βεγγάζης για πολιτικούς λόγους, κυρίως για να βλάψουν την εικόνα της Χίλαρι Κλίντον, υποψήφια για τις προεδρικές εκλογές του 2016, η οποία το 2012 ήταν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Μία ακόμα επιτροπή δεν πρόκειται να κάνει κάτι καλύτερο», δήλωσε η εκπρόσωπος της Νέας Υόρκης, Λουίζ Σλότερ. Εξέφρασε επίσης την οργή της ότι ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι χρησιμοποιούν τις επιθέσεις του 2012 στη Βεγγάζη προκειμένου να αντλήσουν χρήματα για τις εκστρατείες τους. «Δεν έχετε καθόλου ντροπή;», είπε.

Ο Ρεπουμπλικάνος, Πιτ Σέσιονς, δήλωσε ότι η αποκάλυψη της αλήθειας είναι αναγκαία, επειδή η κυβέρνηση Ομπάμα είχε αποφασίσει να «αποκρύψει» την αλήθεια και να «ματαιώσει… και να παραπλανήσει τους Ρεπουμπλικάνους ώστε να πιστέψουν ότι ήταν σωστός ο τρόπος που έπραξαν».

Η επιτροπή θα αποτελείται από 7 μέλη των Ρεπουμπλικάνων και 5 των Δημοκρατικών. Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους, οι οποίοι επιδίωκαν η ομάδα τους να αποτελείται από 6 μέλη, απειλούν να μποϊκοτάρουν τις έρευνες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ