• Γείτονας του Πιστόριους: Η Ρίβα Στέενκαμπ ήταν ένας καλόκαρδος άνθρωπος

  1:27 μμ, Τρίτη 06 Μάι 2014 1:27 μμ, Τρίτη 06 Μάι 2014

  Γείτονας του Πιστόριους: Η Ρίβα Στέενκαμπ ήταν ένας καλόκαρδος άνθρωπος

  Ένας γείτονας του Όσκαρ Πιστόριους, ο οποίος κατέθεσε σήμερα 27η ημέρα της δίκης, περιέγραψε την Ρίβα Στέενκαμπ ως ένα αυθόρμητο και καλόκαρδο άνθρωπο, λέγοντας ενώπιον του δικαστηρίου της Πρετόριας ότι είχε πει στον παραολυμπιονίκη "να συνεχίσει αυτή τη σχέση".

  Ο Μάικλ Νλενγκέθουα κλήθηκε να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης, καθώς οι συνήγοροι του Πιστόριους καλούν περισσότερους μάρτυρες στην προσπάθειά τους να αποδείξουν ότι ο αθλητής πυροβόλησε και σκότωσε τη σύντροφό του κατά λάθος.

  Σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Νλενγκέθουα κατέθεσε ότι συζητούσε συχνά με τον Πιστόριους, παρότι δεν είχαν κοινωνικές σχέσεις. Ο αθλητής τον είχε συστήσει στην Στέενκαμπ, η οποία "ήρθε αυθόρμητα και με αγκάλιασε, άνοιξε την αγκαλιά της. Κατάλαβα τι άνθρωπος ήταν".

  "Είπα στον Όσκαρ, 'αυτή εδώ είναι, για να την κρατήσεις'", κατέθεσε ο Νλενγκέθουα. Ο Πιστόριους του μίλησε για τα σχέδιά του να μετακομίσει από την Πρετόρια στο Γιοχάνεσμπουργκ. "Του απάντησα, 'αν είναι για χάρη της νομίζω ότι αξίζει' ", κατέθεσε ο μάρτυρας.

  Τη βραδιά του φόνου, η σύζυγος του Νλενγκέθουα τον ξύπνησε και του είπε ότι άκουσε έναν πυροβολισμό. Οι δυο τους, μετά άκουσαν έναν άνδρα να φωνάζει: "Οχι, μη, μη".

  Ο Νλενγκέθουα είπε ότι δεν άκουσε γυναικεία κραυγή. Η κατάθεσή του υποστηρίζει την υπερασπιστική γραμμή Πιστόριους, σύμφωνα με την οποία οι φωνές που ακούστηκαν τη βραδιά του φόνου δεν ήταν της Στέενκαμπ, αλλά του ίδιου του Πιστόριους.

  Αν η Στέενκαμπ είχε φωνάξει μεταξύ των τριών πυροβολισμών του Πιστόριους, αυτό θα αποτελούσε ένδειξη ότι ο αθλητής γνώριζε πως εκείνη βρισκόταν στο μπάνιο.

  Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι, όταν τελικά διαπίστωσε τι συνέβαινε και βγήκε έξω, "είδα τον Όσκαρ, ήταν γονατιστός δίπλα σε μία κυρία, που κείτετο εκεί. Ήταν σκεπασμένη με μία κουβέρτα. Εκείνος έκλαιγε. Ήταν μία δύσκολη στιγμή".

  Ο 27χρονος πυροβόλησε και σκότωσε την 29χρονη σύντροφό του Ρίβα Στέενκαμπ έξω από την κλειδωμένη πόρτα του μπάνιου στο σπίτι του στην Πρετόρια, τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι την πέρασε για διαρρήκτη.

  Η δίκη του, η οποία ξεκίνησε στις 3 Μαρτίου, πήρε κάποιες φορές ευνοϊκή τροπή για τον Πιστόριους με το συνήγορό του Μπάρι Ρουξ να καταθέτει στοιχεία περί σφαλμάτων της αστυνομίας στον τόπο του εγκλήματος και να επιχειρεί να απαξιώσει κάποιους από τους μάρτυρες κατηγορίας.

  Ωστόσο, η κατάθεση του ίδιου του Πιστόριους θεωρείται από πολλούς αναλυτές ότι λειτούργησε εις βάρος του, με τον αθλητή να καταρρέει επανειλημμένως στο εδώλιο και να αδυνατεί να απαντήσει σε πολλές από τις ερωτήσεις του εισαγγελέα Τζέρι Νελ.

  Οι συνήγοροι υπεράσπισης στρέφουν το ενδιαφέρον τους τώρα προς την απελπισία του Πιστόριους, μετά τη δολοφονία της συντρόφου του.

  Κατά τις επόμενες δύο εβδομάδες, η υπεράσπιση θα συνοψίσει τα αποδεικτικά της στοιχεία, πριν εκθέσει τα τελικά της επιχειρήματα στο τέλος του μήνα.

  Αν ο Πιστόριους κριθεί ένοχος για φόνο εκ προμελέτης, μπορεί να του επιβληθεί ισόβια κάθειρξη, δηλαδή να παραμείνει στη φυλακή για τουλάχιστον 25 χρόνια.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα