Θα τις κάνουν σκλάβες γιατί ήθελαν να λάβουν «δυτική παιδεία»!

Θα τις κάνουν σκλάβες γιατί ήθελαν να λάβουν «δυτική παιδεία»!

 

Η Μπόκο Χαράμ ανέλαβε την ευθύνη για την απαγωγή τον Απρίλιο περισσότερων από 200 μαθήτριες από τη βορειοανατολική Νιγηρία για να μην λάβουν «δυτική παιδεία» όπως δηλώνουν ενώ η αστυνομία συνέλαβε μια από τις διοργανώτριες των κινητοποιήσεων που ζητούν από τις αρχές τον εντοπισμό τους.

Η ισλαμιστική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την απαγωγή σήμερα με ένα βίντεο όπου απειλεί ότι σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τις μαθήτριες ως «σκλάβες, θα πουληθούν ή θα ωθηθούν σε αναγκαστικούς γάμους».

«Απήγαγα τα κορίτσια σας. Θα τα πουλήσω στην αγορά, στο όνομα του Αλάχ», δήλωσε ο επικεφαλής των ισλαμιστών ανταρτών Αμπουμπακά Σεκάου σε ένα βίντεο διάρκειας 57 λεπτών το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο Σεκάου αναφερόταν στις 276 μαθήτριες λυκείου που απήχθησαν στις 14 Απριλίου από το σχολείο τους στο χωριό Τσιμπόκ της πολιτείας Μπόρνο. Μέχρι στιγμής μόνο 53 κορίτσια έχουν καταφέρει να διαφύγουν από τους απαγωγείς τους, ενώ 223 εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια των ισλαμιστών ανταρτών, σύμφωνα με την αστυνομία της Νιγηρίας.

Την ίδια ώρα στη χώρα κυκλοφορούν φήμες ότι οι μαθήτριες έχουν μεταφερθεί στο Τσαντ και το Καμερούν, όπου έχουν πουληθεί για 12 δολάρια η κάθε μία.

Ο Σεκάου πρόσθεσε ότι απήγαγε τα κορίτσια γιατί «πρέπει να σταματήσει η δυτική παιδεία» και σημείωσε ότι τα κορίτσια «θα πρέπει να παρατήσουν το σχολείο και να παντρευτούν».

Συνέλαβαν διαδηλώτρια

Στο μεταξύ οι αρχές της Νιγηρίας συνέλαβαν μια γυναίκα που διοργάνωσε τις μαζικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Αμπούτζα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαγωγή των μαθητριών και με αίτημα την κινητοποίηση των αρχών για τον εντοπισμό των απαχθέντων.

Κανένας εκπρόσωπος της αστυνομίας δεν έχει σχολιάσει προς το παρόν τη σύλληψη, όμως μια πηγή από την προεδρία της Νιγηρίας δήλωσε ότι η Ναόμι Μούταχ Νιάνταρ συνελήφθη επειδή ισχυρίστηκε ψευδώς ότι είναι η μητέρα ενός από τα κορίτσια που έχουν απαχθεί.

Η Νιάνταρ συνελήφθη την Κυριακή έπειτα από μια συνάντηση που είχε μαζί με άλλους διαδηλωτές με τη σύζυγο του προέδρου της Νιγηρίας Γκούντλακ Τζόναθαν, Πέισενς.

«Η Ναόμι συνελήφθη χθες το βράδυ», είπε ο Λάουαν Αμπάνα, ένας από τους διαδηλωτές. «Τους παρακαλάμε να σώσουν τις κόρες μας και αντί να κάνουν κάτι για να τις σώσουν, μας φυλακίζουν», πρόσθεσε.

Η πηγή από την προεδρία διευκρίνισε: «(Η Νιάνταρ) συνελήφθη (…) επειδή ισχυρίστηκε ότι είναι η μητέρα ενός από τα κορίτσια, οπότε απλώς ανακρίνεται από την αστυνομία».

Ο Αμπάνα εξηγεί το αυτονόητο: «Όταν λέμε “φέρτε πίσω τις κόρες μας”, η εκστρατεία το εννοεί με την ευρύτερη έννοια των “κορών της Νιγηρίας”», επεσήμανε.

Η κυβέρνηση της Νιγηρίας ανησυχεί ολοένα και περισσότερο για την ασφάλεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) για την Αφρική, το ετήσιο συνέδριο των ισχυρών και πλούσιων κρατών που θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα για πρώτη φορά στην Αμπούτζα.

Η απαγωγή των μαθητριών έχει προκαλέσει αμηχανία στην κυβέρνηση της χώρας ενόψει του WEF, το οποίο θα επικεντρωνόταν στις προοπτικές ανάπτυξης της μεγαλύτερης οικονομίας της Αφρικής, όμως κινδυνεύει να επισκιαστεί από το συμβάν αυτό και από τις αυξανόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Νιγηρία στον τομέα της ασφάλειας.

Σε μια συνέντευξή του χθες Κυριακή ο πρόεδρος Τζόναθαν δεσμεύθηκε ότι τα κορίτσια θα βρεθούν σύντομα και θα αφεθούν ελεύθερα, όμως παράλληλα παραδέχθηκε ότι δεν γνωρίζει πού βρίσκονται.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Διαβάστε επίσης

Χάος με τις μαθήτριες στη Νιγηρία

Σοκαριστικό-Οι απαγωγείς στη Νιγηρία πουλάνε τις μαθήτριες για 12 δολάρια

Κλείνουν τα σχολεία στη βορειοανατολική Νιγηρία

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ