• Το τηλεφώνημα μετά το φόνο και τα ουρλιαχτά του Πιστόριους

  12:55 μμ, Δευτέρα 05 Μάι 2014 12:55 μμ, Δευτέρα 05 Μάι 2014

  Το τηλεφώνημα μετά το φόνο και τα ουρλιαχτά του Πιστόριους

  Ύστερα από διακοπή δύο εβδομάδων, άρχισε πάλι η δίκη του παραολυμπιονίκη Όσκαρ Πιστόριους, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία της συντρόφου του Ρίβα Στέενκαμπ.

  Ο πρώτος μάρτυρας ήταν ένας γείτονάς του, ο οποίος κατέθεσε ότι ο αθλητής «ήταν συντετριμμένος» αφού πυροβόλησε την Ρίβα. Ο Γιόχαν Στάντερ ήταν ο πρώτος άνθρωπος στον οποίο τηλεφώνησε ο Πιστόριους όταν πυροβόλησε την Στέενκαμπ πέρυσι την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

  Ο ίδιος ο αθλητής αρνείται ότι την πυροβόλησε σκοπίμως και υποστηρίζει ότι πυροβόλησε έξω από την πόρτα του μπάνιου και ενώ βρισκόταν σε κατάσταση πανικού θεωρώντας ότι μέσα στο χώρο είχε κρυφτεί διαρρήκτης.

  Η δίκη του, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, διακόπηκε στις 17 Απριλίου για τις πασχαλινές διακοπές, κι αφού κατέθεσαν ο ίδιος ο Πιστόριους και δύο εμπειρογνώμονες.

  Όπως μεταδίδει η Πούμζα Φιλανί του BBC από το δικαστήριο στην πρωτεύουσας της Νότιας Αφρικής, της Πρετόριας, ο Πιστόριους εμφανίστηκε στη δίκη με μαύρο κοστούμι, μαύρη γραβάτα, λευκό πουκάμισο, μαύρα γυαλιά ηλίου και κομμένα τα μαλλιά του. Στο χέρι του κρατούσε ένα στυλό και παρακολουθούσε προσεκτικά τον γείτονά του να καταθέτει.

  Ο Στάντερ, ο οποίος μένει σε απόσταση περίπου 350 μέτρων από το σπίτι του Πιστόριους, κατέθεσε ότι δέχτηκε τηλεφώνημα από τον αθλητή στις 03.18 της 14ης Φεβρουαρίου 2013. Ο Πιστόριους του είπε: «Πυροβόλησα την Ρίβα. Την πέρασα για διαρρήκτη. Σε παρακαλώ έλα γρήγορα».

  Όπως είπε ο Στάντερ, όταν πήγε στο σπίτι του Πιστόριους μαζί με την οικογένειά του, τον είδαν να κατεβαίνει τις σκάλες κρατώντας στα χέρια του την Στέενκαμπ.

  «Μπόρεσα να διακρίνω ότι η Ρίβα έφερε τραύμα στο κεφάλι. Εκείνος ήταν συντετριμμένος. Ούρλιαζε, έκλαιγε, προσευχόταν. Μας ζήτησε να τον βοηθήσουμε να την μεταφέρουμε στο νοσοκομείο», κατέθεσε ο μάρτυρας.

  Το όνομα του Στάντερ βρισκόταν εξ αρχής στον μακρύ κατάλογο με τους μάρτυρες κατηγορίας αλλά δεν είχε μέχρι σήμερα κληθεί να καταθέσε. Τελικά τον κάλεσε σήμερα η υπεράσπιση ως μάρτυρα.

  Ο μάρτυρας εξετάστηκε από τον Κένι Ολντβάγκε, έναν εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του Πιστόριους, και όχι από τον επικεφαλής της υπερασπιστικής του ομάδας, τον Μπάρι Ρουξ.

  Πριν από το Πάσχα, ο Πιστόριους δέχτηκε έντονες πιέσεις κατά την πολυήμερη αντεξέτασή του από τον εισαγγελέα Τζέρι Νελ, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι χρησιμοποιεί συναισθηματικές εκρήξεις ως "τρόπο διαφυγής".

  Η ομάδα υπεράσπισης του Πιστόριους θα εξετάσει ως μάρτυρες, εκτός από κάποιους γείτονες του αθλητή, και έναν εμπειρογνώμονα βαλλιστικής.

  Επιπλέον, θα κληθεί ένας ψυχολόγος για να καταθέσει σχετικά με την αναπηρία του Πιστόριους και το πόσο ευάλωτο τον κάνει να αισθάνεται.

  Η κατηγορούσα αρχή επεδίωξε να τεκμηριώσει ότι ο Πιστόριους συμπεριφέρεται με παράτολμο τρόπο και υποστήριξε ότι ένας λογικός άνθρωπος θα ήλεγχε πριν πυροβολήσει έξω από την κλειδωμένη πόρτα του μπάνιου.

  Διαβάστε επίσης:

  Καταγγελία για Πιστόριους: Έκανε μαθήματα υποκριτικής πριν από τη δίκη

  Εμπειρογνώμονας επιβεβαιώνει τη "θεωρία" του Πιστόριους

  ΦΩΤΟ-Το συγκλονιστικό γράμμα της Ρίβα στον Πιστόριους πριν την σκοτώσει

  Ο εισαγγελέας στον Πιστόριους:"Πυροβολήσατε για να σκοτώσετε"

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα