Επεισόδια σε διαδήλωση στην Ιταλία

Επεισόδια σε διαδήλωση στην Ιταλία

Συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα σε αστυνομικούς και εκατοντάδες διαδηλωτές στο Τορίνο, κατά τη διάρκεια μιας από τις συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά που εξελίχθηκαν σε διαδηλώσεις εναντίον της ανεργίας και της πολιτικής λιτότητας στην Ιταλία.

Οι διαδηλωτές πέταξαν καπνογόνα στην αστυνομία, η οποία κινήθηκε εναντίον τους, στη βιομηχανική πόλη που πλήττεται ιδιαίτερα από τη διετή ύφεση.

Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν εξάλλου σε μια ειρηνική διαδήλωση στην οποία κάλεσαν τα κυριότερα συνδικάτα στην Πορντενόνε, όπου το κλείσιμο ενός εργοστασίου όπου κατασκευάζονται πλυντήρια της σουηδικής εταιρείας Electrolux απειλεί 1.300 θέσεις εργασίας.

«Ακούμε πάντα να μιλούν για περικοπές στην Ευρώπη, πολύ περισσότερο από ό,τι για επενδύσεις στην απασχόληση», είπε στους συγκεντρωμένους η Σουζάνα Καμούσο, η πρόεδρος της γενικής συνομοσπονδίας εργατικών συνδικάτων της Ιταλίας, της μεγαλύτερης ένωσης εργαζομένων στη χώρα.

Ο πρόεδρος της χώρας Τζόρτζο Ναπολιτάνο κάλεσε να υπάρξει μια «σθεναρή αντίδραση σε όρους μεταρρυθμίσεων και κρατικής πολιτικής» σε ότι αφορά μια «επείγουσα ανάγκη: την απασχόληση».

Μέσω του λογαριασμού του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας Φραγκίσκος αναφέρθηκε επίσης στον Πρωτομαγιά και απευθύνθηκε στις κυβερνήσεις καλώντας τις «να μην ξεχνούν αυτά τα δύο πράγματα: την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και το κοινό καλό».

Το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα ανήλθε στο 12,7% του ενεργού πληθυσμού τον Μάρτιο, καταγράφοντας μια μικρή πτώση σε σχέση με τον Φεβρουάριο (13%), σύμφωνα με μια προκαταρκτική εκτίμηση που δημοσιεύθηκε χθες από το Εθνικό Στατιστικό Ινστιτούτο (Istat) της Ιταλίας.

Η Ιταλία βγήκε από τη χειρότερη ύφεση της ιστορίας της μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μόλις το 4ο τρίμηνο του 2013, όταν καταγράφηκε μια μικρή άνοδος του ΑΕΠ, ενώ η κυβέρνηση προβλέπει ανάπτυξη που δεν θα ξεπεράσει το 0,8% το 2014.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης

Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους της Πορτογαλίας

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ